Az élelmiszerbiztonság az Országgyűlés előtt

Az élelmiszerbiztonság helyzetéről, az elmúlt évben végzett felügyeleti tevékenység eredményéről és a felügyeleti díj felhasználásáról számolt be az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága előtt Kardeván Endre, a VM államtitkára.

A magyar élelmiszerlánc-biztonság világviszonylatban is jónak mondható, ugyanakkor a folyamatos kihívást jelentő növekvő fogyasztói igényekre és a piaci folyamatokra az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában megfogalmazott programok megfelelő választ adnak. Az Országgyűlés előtt először számot adó államtitkár a 2012-es év felügyeleti tevékenységével kapcsolatosan elmondta: a hatóságok kétszázezernél is több ellenőrzést végeztek az élelmiszer-takarmány szektorban, a közel háromszázezer termékellenőrzés és egymilliónál is több minta laboratóriumi vizsgálata mellett. A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága a hamisítással kapcsolatos ellenőrzések során a NAV-val közösen 2,8 Mrd Ft értékben derített föl ÁFA-csalást és adóeltitkolást.

Az ellenőrzések eredményeként nyolc és félezer esetben szabtak ki bírságot, ezerkétszáz esetben korlátozták a tevékenységet, és másfélezer tonna nem biztonságos, vagy hamisított élelmiszer és növényvédő szer forgalmazását tiltották meg.

Kardeván Endre a Fogyasztóvédelmi Bizottság előtt beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kommunikációs tevékenysége 2012-ben aktívabbá vált, elindították az „Ételt csak okosan” kampányt, amelynek célja a tudatformálás és tájékoztatás, amely hozzájárul a tudatos vásárlói magatartás kialakulásához.

Az élelmiszeripari vállalkozások által fizetendő felügyeleti díjat a hatóság az élelmiszerlánc- felügyeleti tevékenységre köteles fordítani – áll a bizottságnak készült államtitkári jelentésében. Tavaly 3 Mrd 700 millió Ft bevétellel számolhattak a hatóságok, az idei év első félévében már több mint 4,5 Mrd forint érkezett be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból a hivatalhoz.

Mielőtt Kardeván Endre államtitkár beszámolója az Országgyűlés plénuma elé kerül, a Fogyasztóvédelmi Bizottság után a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottság is tárgyalja majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.