VM: jelentősen nőtt a magyar élelmiszerkészítmények kivitele

Az idei első félév külkereskedelmi adatai pozitívak, a növényi termékek exportárbevétel-kiesését az élelmiszer készítmények exportnövekedése jelentősen kompenzálja – közölte a VM, az Agrárgazdasági Kutatóintézet által közzétett adatok kapcsán.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint az élelmiszer készítmények exportnövekedése, valamint a betakarítás, illetve a kedvező terméseredmények miatt az idei agrárkivitel az előző évivel csaknem azonos szintű lesz – áll a tárca közleményében.

Az adatok kapcsán az államtitkár kiemelte: az év második negyedévében a mezőgazdaság teljesítménye 17,2 százalékkal javult az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedés következménye az is, hogy míg tavaly az első félévben a mezőgazdaság 3,1 százalékkal járult hozzá a GDP teljesítményéhez, addig idén az első félévben ez az arány már 3,7 százalékot tett ki.

A kedvező eredmények annak ellenére születtek, hogy az első félév teljesítményére a tavalyi aszály erősen rányomta a bélyegét. A második féléves újévi betakarítási eredmények alapján kedvező a makrogazdasági előrejelzés – közölte a VM.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.