A felügyelt növényvédőszer-engedélyezés az élelmiszerlánc-biztonság alapja

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik fontos eleme a növény- és talajvédelem, ezen belül is a növényvédőszer-engedélyezés.

Többek között ez is a témája a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési hatóságok tizenhetedik alkalommal megrendezett konferenciájának, amelyet Kardeván Endre államtitkár köszöntött.

A CEUREG Fórumon a résztvevők tárgyaltak az EU növényvédőszer- engedélyezési rendszeréről, a méhpusztulások kezeléséről, a növényvédőszer-hamisításról és az illegális növényvédőszer-kereskedelemről. A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását. Ennek kiindulópontja az agrárkörnyezet védelme, különösen a termőföldjeink megőrzése és az okszerű és fenntartható, integrált növényvédelem, növényegészségügy – fogalmazott az államtitkár.

A CEUREG Forum a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési szakembereinek szakmai konferenciája. A Fórumot kezdetekkor Magyarország rendezte, szoros együttműködésben a Cseh Köztársasággal és Lengyelországgal. 2009 óta Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Ausztriában tartották a konferenciákat, az idén, tizenhetedik alkalommal ismét Magyarország a szervező.

A Fórum jó lehetőséget biztosít a közép- és kelet-európai országokban forgalomba hozott, növényvédő szereket engedélyező hatóságok információ- és tapasztalatcseréjére. A Növényvédőszer Engedélyezési Fórum legfontosabb célkitűzése a mezőgazdaságban használt növényvédőszerek okozta kockázat csökkentése, az illegális növényvédőszer kereskedelem és felhasználás visszaszorítása, ami szervesen illeszkedik az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiához

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.