VM: Kishantoson ezentúl többen használhatják az állami földeket

A mostanáig kizárólag a Kishantosi Nonprofit Kft. által művelés alá vont birtokon az új földhaszonbérleti szerződések megkötésével a jövőben többen is lehetőséget kapnak az agráriumban való boldogulásra – hangsúlyozta a VM.

A közlemény kiemeli: a kormány földbirtok-politikája a kisgazdaságok és az agrárközéposztály megerősítését szolgálja. Célja, hogy minél több családi vállalkozás használja az állami területeket. Az új haszonbérlők a korábbi támogatás fejében folytatják majd az agrár-környezetgazdálkodási tevékenységet.

Emlékeztettek, hogy a Kishantosi Nonprofit Kft. határozott idejű haszonbérleti szerződése október 31-ig szól, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ezért jogszerűen hirdette meg nyilvános pályázaton a kft. által kezelt földeket. Megjegyezték, hogy a Kishantosi Nonprofit Kft. által bérelt földek meghirdetése harmonizál a kormányzat birtokpolitikai irányelveivel és a Nemzeti Vidékstratégiával.

Az NFA haszonbérleti pályázatán egységes feltételekkel lehet indulni, az elbírálás pedig szakmai szabályok szerint történik. Minden esetben azzal köt szerződést az állam, aki összességében a legjobb pályázatot nyújtotta be – írták.

A közleményben hangsúlyozták: eddig országosan közel háromezer szerződést kötött az NFA, ebből mintegy 1500-at új földhasználóval. A földek több mint háromnegyedét természetes személyek, azaz őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők nyerték. Az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 18 hektár, miközben a Kishantosi Nonprofit Kft. eddig több mint 450 hektárt művelt.

A Greenpeace Magyarország tiltakozó akciót és sajtótájékoztatót tartott Kishantoson, mert a szervezet szerint meg kell védeni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát, amely két évtizede példája a fenntartható, vegyszermentes földművelésnek.

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hiába pályáztak az általuk 1998 óta használt állami földekre, a tízből egyetlen földterületre sem nyertek bérleti jogosultságot. November 1-jén ezért megszűnik a gazdaság, amiért 21 éve dolgoznak.

A sajtótájékoztatón kiosztott nyílt levél szerint még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanút, hogy az eljárást a háttérből manipulálták – jegyezték meg.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak gazdálkodók képzésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.