Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának beszédével indul október 30-án, Apagyon az agrártárca „Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért” elnevezésű rendezvénysorozata.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község mellett Győr, Jászberény, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szekszárd és Budapest lesz a helyszíne az október végétől december elejéig tartó programsorozatnak.

Genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői.

Hazánk kiemelten fontos stratégiai célja a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzése. Magyarország elsők között mondott nemet a génmódosított növények köztermesztésbe vonására, és emellett kitart a jövőben is. A GMO-mentesség fenntartása nemzeti érdek. Az Alaptörvény is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, melynek érvényesülését Magyarország többek között a mezőgazdaság GMO-mentességének biztosításával segíti elő.

A szaktárca nagy hangsúlyt fektet a GMO-kal kapcsolatos szemléletformálásra. A Vidékfejlesztési Minisztérium a www.gmoterkep.hu internetes címen egy úgynevezett GMO térképet is elindított a napokban. Az online, interaktív kiadvány valós eseteken, igaz történeteken keresztül mutatja be a mezőgazdasági géntechnológia hatásait.
A genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) olyan szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot (DNS) a géntechnológia molekuláris módszereivel a természetben elő nem forduló módon változtatták meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.