Takarmánygyártási kísérlet uniós támogatással a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél

Az Európai Unió pályázati támogatásával takarmánygyártási kísérlet kezdődött a mátészalkai Inter-Tram Kft.-nél – közölte a cég ügyvezetője.

Soltész Pál elmondta: a piacorientált kutatás-fejlesztés keretében megvalósuló, több mint 575 millió forint értékű projekt során tejminőséget javító takarmányozási rendszert alakítanak ki, amely az elképzelések szerint jelentős mértékben javítja majd a hazai tejhasznú szarvasmarha-tenyésztés versenyképességét.

Zabos borsó alapanyagú, magas fehérjetartalmú tömegtakarmányt állítanak elő, amelynek fehérje-energia aránya jóval kedvezőbb lesz a jelenleg általánosan elterjedt kukoricaszilázsra és lucernaszénára alapozott takarmányozási rendszerekétől.

A kísérlet alapján a takarmánynövényekhez úgynevezett tápláló anyagot kevernek, amellyel javítani tudják az egységnyi állati táplálékadagban a fehérje és energia arányát.

Az új takarmányozási rendszer a kutatások szerint jelentősen növelni tudja majd a szarvasmarhák tejének bioaktív anyagtartalmát, ami hozzájárul a felhasználók egészségi állapotának javulásához is – tette hozzá az ügyvezető.

Az Inter-Tram Kft. az innovatív fejlesztéshez az Új Széchenyi Terv keretében csaknem 373 millió forint uniós támogatást nyert el. A beruházás többi részét, 202,5 millió forintot saját forrásából teremtette elő a társaság. A takarmánygyártási kísérlet 2014. június 30-áig tart.

Soltész Pál elmondta: a magántulajdonú cég 1991-ben jött létre, célja a mezőgazdasági termelvények új típusú felhasználásának elérése volt. Első jelentős beruházása egy biodízelüzemanyag-gyártó termelőegység létrehozása volt Mátészalkán. Az üzemben növényi olajokból állítanak elő biodízelt, amelyet a Mol Nyrt.-nek értékesítenek. Évente 9-10 ezer tonna biodízelt gyártanak napraforgó- és repce-, valamint használt olajból. A mátészalkai biodízelüzem árbevétele évi 2-2,5 milliárd forint között van, és 2013-ban is ilyen értékű forgalomra számítanak. Az Inter-Tram Kft. jelenleg csaknem hetven dolgozót foglalkoztat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.