A VHT és a Hússzövetség az Országgyűléstől kéri az áfa csökkentését

áfa

A VHT, valamint a Hússzövetség arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a sertéshús és hústermékek áfájának 5 százalékra való csökkentésére vonatkozó kezdeményezésüket.

A két szakmai szervezet közös állásfoglalásában arra kéri a kormányt, illetve az Országgyűlést, hogy az adótörvényekre vonatkozó és jelenleg a parlament előtt lévő törvényjavaslatot úgy módosítsa, hogy a törvényben már szerepeljen a sertés- és baromfi termékpályára vonatkozó áfakulcsoknak – a korábbi nyilatkozatokban elhangzott – csökkentése 5 százalékra. Hozzáteszik: a VHT és a Hússzövetség készen áll a gyors szakmai egyeztetésre.

A VHT és a Hússzövetség tájékoztatása szerint az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban mára egyértelművé vált, hogy a fejlődés egyik meghatározó gátja a piacból magának mind nagyobb szeletet kihasító feketegazdaság. Ez a “szektor” túlnő a belföldi szereplőkön, ide tartozik a behozatal jelentős része is.

Az európai összehasonlításban kiemelkedően magas, 27 százalékos áfakulcs mellett az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni. Egyes területeken a szakmai konszenzus már 30-50 százalék közé teszi az adómentesen forgalomba került termékek arányát.

Az élelmiszeripari termelés biztonságát és meghatározó piacát minden országban a belföldi lakossági fogyasztás jelenti. A 27 százalékos áfa fenntartásával a magyar hús- és baromfiipari szereplők számára ez a piac megszűnhet a legális belföldi vállalkozások termelési helyzetének erősítése nélkül.

Az 5 százalékos általános forgalmi adó esetén a feketegazdaság jelentős zsugorodásárára és a legális vállalkozások gazdasági szerepének erősödésére lehet számítani. Ez egyben személyi jövedelemadó (szja) és egyéb adók, járulékok és díjak jelentős növekedését eredményezi. Ugyanígy az áttekinthetőbbé váló gazdaság teljesítményének megítélése is reálisabbá válik és ezúton a gazdasági döntések megalapozottsága jóval biztonságosabb lehet – érvelnek a szakmai szervezetek az áfacsökkentés mellett.

A húsiparban az elmúlt év vállalati kudarcairól szóló hírek az eseményeket csak felületesen szemlélők számára is egyértelműen jelezték, hogy súlyos problémák jellemzik az ágazatot, amelyek nem magyarázhatók mással, mint a feketegazdaság drasztikus térnyerésével. Ezért is üdvözölte a szakma – a VHT és a Hússzövetség is – azokat a kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek a sertés- és baromfihúsok, illetve hústermékek esetében az 5 százalékos áfa 2014-es bevezetését kezdeményezték – olvasható a közleményben.