Baromfi, tojás: létfontosságú az áfacsökkentés

baromfi

Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mai 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás áfakulcsát – hangsúlyozza BTT.A szakmai szervezet szerint a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek garanciát nyújtanának arra, hogy a jelentős adócsökkentés a fogyasztói árakban is éreztesse hatását. Kifejezetten kedvező lépésként értékelte a Baromfi Termék Tanács Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberi bejelentését, amely arról szólt, hogy a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetségének közelmúltbeli állásfoglalásával, amelyben mindkét szakmai szervezet a drasztikus áfamérséklés mellett foglalt állást. Ismert ugyanakkor, hogy a kabinet a forgalmi adó csökkentését nem szerepeltette a parlamenthez benyújtott, jövő évi adótörvény-javaslatokban, mert a közelmúltbeli nyilatkozatok szerint nem volt biztos abban, hogy az áfa változás hatására a fogyasztói árak is csökkennének. Az áfakulcs jelentős mérséklésének azonban csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs árdrágító hatása – hangsúlyozza a BTT. Legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos áfa. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg. A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A „kifizetődő” áfacsalás az illegális importot is oly mértékben élénkítette, hogy már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant. A BTT meggyőződése, hogy érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak, ha a 27 százalékos jelenlegi áfa 5 százalékra mérséklődne. Az árcsökkenést a versenynen alapuló piaci törvényszerűségek kényszerítenék ki. A fogyasztói árakat azonban végső soron a kereskedelem határozza meg, az ágazatok hosszabb távú termelési költségeit pedig a takarmány- és az energiaárak befolyásolják a legjobban – szögezi le a BTT. A baromfiágazat szereplői biztosak abban is, hogy az áfa drasztikus csökkentésével jelentősen visszaszorulna a feketegazdaság, levegőhöz jutnának a hazai termelők és kevesebb lenne az importból származó élelmiszer. Ezért a BTT felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.