A sikeres vállalkozás kulcsa – Harsányi Zsolt a Corvinuson

H1

A fiatal vállalkozók számára fontos kérdés, hogy hogyan alapíthatnak hosszú távon sikeres vállalkozást. Ezzel a témával kapcsolatban tartott előadást Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. alapítója és tulajdonos-ügyvezetője, A sikeres vállalkozás kulcsa címmel a Budapesti Corvinus Egyetemen az újonnan alakult Corvinus Agribusiness diákszervezet rendezésben. 

Az egykori Gödöllői Agrártudományi Egyetemen mezőgépészként végzett Harsányi Zsolt életútja rövid bemutatása után felvázolta a mezőgazdaság mai helyzetét és az ágazatban rejlő lehetőségeket mind világviszonylatban, mind hazánk szemszögéből. Kiemelte a népességnövekedéssel járó problémákat – mint például a növekvő energia- és élelmiszerfogyasztás –, amelyek globális szinten a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt. A mezőgazdasági energiatermelést tekintve nagy potenciált lát Magyarországban, megemlítette, hogy a nyugati országokban is növekszik az energianövények részesedése a termesztésben. „Nem lesz olcsó, de biztos” – utalt az energiafüggőség csökkentésének fontosságára, nehézségére.

H2Vállalkozásának profiljából adódóan felhívta a figyelmet a fejlődő mezőgazdasági géptechnológiára. Megfigyelhető az a trend, hogy egyre több hidraulikus, pneumatikus és elektronikus alkatrész kerül be a modern gépekbe. Ennek oka, hogy a nagy léptékben növekvő keleti gazdaságok fejlesztésre késztetik a tradicionális nyugati gyártókat. „Fogaskerekeket már Kínában is tudnak gyártani” – fűzte hozzá az előadó. Így lehetséges, hogy a cég csúcstechnológiával felszerelt gépeket is forgalmaz, mint például a CLAAS Scorpion 9055 vagy a Fendt Vario 900.

A fejlett technológia mellett az ágazatban növekszik a szakképzett munkaerőre való igény is. A vállalat az „AXIÁL a Jövő Szakemberéért Program” keretében együttműködésben áll a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (AGRYA), gyakornoki programokat, illetve elméleti és gyakorlati oktatást biztosít az ágazat szakembereinek és saját dolgozóinak.

H3A cég történetéből a vállalkozásépítés szempontjából legfontosabb eseményeket kiragadva elmondhatjuk, hogy az ő sikerének kulcsa többek közt, a piaci rések megtalálásában rejlett. A versenytársakhoz képest innovatívan használata ki a piac adta lehetőségeket. A fogyasztói igényeket leghamarabb felismerve, olyan termékeket hozott be a hazai piacra, melyeket más kereskedők akkor még nem. A fogyasztó-orientáltságot a későbbiekben is megtartva most is vallja, hogy „A gépeket nem csak eladni kell, hanem megszerelni is”.

Előadása végén a következő tanácsokkal látta el hallgatókat: a versenyképes tudás megszerzéséhez szorgalom, tisztességes felkészülés és kellő érdeklődés szükséges. Hozzátette, hogy fontos a szerteágazó tájékozottság, de a sikerhez vezető cél érdekében egy területen kiemelkedő tudással kell rendelkezni. A mai üzleti világban elengedhetetlen a nyelvtudás és az élethosszig tartó tanulás. Kulcsfontosságú a siker eléréséhez a döntés képessége, mert nem dönteni rosszabb, mint rosszul dönteni. Ellenben a rossz döntések okozta kudarcoknál nem szabad megakadni, a következtetéseket levonva a jövőre kell koncentrálni.

H4Ahogy Harsányi Zsolt is elmondta, az agrárium szerepe a jövőben növekedni fog, emiatt szükséges, hogy az egyetemi hallgatók is reális képet kapjanak az agrárvállalkozások indításáról és működtetéséről. Ezt tűzte ki céljául a Corvinus Agribusiness diákszervezet is, amely a későbbiek folyamán is szervezni fog hasonló témájú szakmai előadásokat, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.