Titokzatos vevő Cegléd környékén

Egyelőre nem tudni, kinek vásárolták meg a DPMG Zrt. használatában lévő állami földekből legutóbb meghirdetett táblákat. Kaposvári Zsoltné mindenesetre csaknem 600 hektárt mintegy félmilliárdért „vásárolt”.

Már a kiírás alapján valószínűsíthető volt, hogy valaki kiszemelhette azokat az állami földeket, amelyeket március 29-én árvereztek a magyar Nemzettel azonos tulajdonosi körhöz tartozó, sokak által csak a képen látható, a miniszterelnökkel a mostaninál még biztosan jobb viszonyt ápoló Nyerges Zsolt érdekeltségeként emlegetett Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. (DPMG) bérleményei közül – értesült a lap. A Magyar Nemzet cikke szerint az említett parcellákat ugyanis gyanúsan alacsony kikiáltási áron írták ki licitre.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a 2051-ig a DPMG használatában lévő állami földterületekből többet meghirdetett. Az árveréseket 2015. november 24. és december 18., illetve 2016. március 1. és 29. között tartották. A tavalyi kiírásokban a társaság által használt földrészletek esetében 55 500 forint körüli aranykoronánkénti árak szerepeltek, és mivel licit jellemzően nem volt, a területek ezen az áron keltek el. Az idei kiírások is ilyen árakat tartalmaztak, 2016. március 1-jén például ugyanazokból a táblákból adtak el, ugyanennyiért. Március 29-re azonban a korábbi, már említett aranykoronánkénti 55 ezer forint körüli kikiáltási árhoz képest fél áron hirdettek meg több földet. Az alacsony áron kiírt területeket a földalapkezelő korábban ráadásul külön fel is értékeltette a Seratus Ingatlan-tanácsadó, Igazságügyi Szakértő Kft.-vel.

A március 29-i árverésen körülbelül 632 hektárnyi, a cég által bérelt földre lehetett licitálni, hozzávetőleg 537 millió forint kikiáltási áron. A Cifrakert gazdálkodóegység által használt területre, összesen 544,5 hektárra egy magánszemély, Kaposvári Zsoltné licitált eredményesen – annak ellenére, hogy egy ember legfeljebb 300 hektárt birtokolhat –, s összesen 471,5 millió forintot kell majd fizetnie ezekért a földekért. Hektáronként kevesebb mint egymilliót, pedig tavaly még hektáronként 1,8–2 millió forint volt az értékesítési ár – ami megegyezik a piaci földárakkal. Az, hogy ki áll az „eredményes” árverés mögött, csak akkor derül ki, amikor hivatalosan is közzéteszik.