Új támogatás a termelőeszközök viharkára után

itAz Agrárminisztérium 600 millió forint kerettel új támogatási konstrukciót dolgozott ki a viharok által a mezőgazdasági termelőeszközökben okozott károk részbeni kompenzálására.

Az elmúlt hónapok viharai súlyos, sok esetben a gazdálkodás folytatását ellehetetlenítő károkat okoztak a mezőgazdasági termelőeszközökben – ültetvényekben, épületekben, berendezésekben -, ami nehéz helyzet elé állítja az érintett termelőket. Az Agrárminisztérium által kidolgozott támogatási program keretében a vissza nem térítendő, úgynevezett csekély összegű támogatást az a viharral érintett településen termelőeszközzel (ültetvény, épület, egyéb építmény, berendezés) rendelkező mezőgazdasági termelő igényelheti, akinek termelőeszközében a vihar kárt okozott.

A támogatási kérelmet 2019. október 15-31. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, az MÁK honlapján közleményben közzétett nyomtatványon. Egy kérelmező egy támogatási kérelmet nyújthat be. A határidőn túl benyújtott, valamint a hiányos kérelmeket a Magyar Államkincstár elutasítja, hiánypótlásra nincs lehetőség. A támogatási kérelemhez mellékelni kell a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazolását a viharkárról, amelynek kiadása – a termelő nyilatkozata, a termelőeszköz értékét és birtokviszonyát igazoló dokumentumok, valamint a keletkezett kár felmérése alapján – 2019. október 10-ig kérelmezhető az agrárkamara illetékes megyei ügyintéző szervezetétől. A kompenzáció kifizetésére az agrártárca 600 millió forintot különített el a várhatóan több száz jelentkező károsult termelő számára.

A támogatás további részleteiről és a termelői teendőkről a 46/2019. (X. 4.) AM rendelet és a Magyar Államkincstár honlapján közzétett közleményből, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei ügyintéző szervezetétől tájékozódhatnak a károsult termelők.