Közadakozásból épült újjá a Kékbegy-tanösvény pallósora Farmoson

fmAz országban egyedülálló, közösségi összefogással épült újjá a Farmosi Madárvárta területén lévő Kékbegy-tanösvényhez tartozó 200 méteres pallóhíd, amely februárban egy nádas tűz során vált a lángok martalékává.


Erről el Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszélt Farmoson, a Nagy-nádasba vezető pallósor és a tanösvény táblák avatásán. Az államtitkár a pallósorról megjegyezte, hogy a nyolc kilométer hosszú Hajta Természetismereti Túraútvonal része, a látogatókat az Alföldre jellemző, lápokkal, mocsárrétekkel, szikesekkel és homokbuckákkal tarkított élőhelyek világába kalauzolja el, eredetileg 2007-ben adták át. A természetbarátok körében nagy népszerűségnek örvend, éves szinten mintegy ötezer fő keresi fel – tette hozzá.

2019 februárjában azonban tűz ütött ki a nádasban, és mintegy 220 hektáron megsemmisült a védett állatok és növények nagy része a pallósorral együtt – emlékeztette a jelenlévőket Rácz András. Elhangzott, hogy a Tápió Természetvédelmi Egyesület koordinálásával magánszemélyek, cégek, civil szervezetek felajánlásaiból mintegy 2,3 millió forint gyűlt össze egy másfél hónapig tartó adománygyűjtő akció során, amelyből nemrégiben újjáépült a pallósor, és három tájékoztató tábla kihelyezése is lehetővé vált. Az államtitkár ezt a példátlan összefogást és elhivatottságot megköszönte minden jelenlévőnek, és reményét fejezte ki arról, hogy a jövőben tovább folytatódhat az a sokszínű környezeti nevelés és szemléletformálás, amely eddig is jellemezte a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzetet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban összesen 4,7 milliárd forint értékben valósulhatnak meg természetvédelmi célú fejlesztések az operatív programok keretében. Ezek között 2019-ben megvalósul a „Tápió-mente komplex élőhelyvédelmi infrastruktúra fejlesztése” 150 millió forintos támogatással, a „Kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes, vizes élőhelyek rekonstrukciója a Gerje-Perje-síkon” programjára pedig 420 millió forintos forrást hagytak jóvá.