Nitrogénművek: műtrágyából nem lesz hiány

nmA járványügyi helyzet és a különböző híresztelések ellenére a műtrágyapiac stabil, legnagyobb hazai szereplője, a Nitrogénművek Zrt. folyamatosan és gördülékenyen végzi tevékenységét, a műtrágyagyártást és a termelők ellátását, hiánytól nem kell tartani – mondta Rácz Zoltán, a társaság kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Mint kifejtette, a műtrágyagyártásban semmilyen kockázat nincsen, a járványügyi előírásokat természetesen a cégnél is életbe léptették. A szezonális munkálataikat végző gazdálkodóknál is nyugalmat tapasztalnak, fennakadásokra a mezőgazdasági termelésben sem kell tartani. Az is jó hír, hogy a Magyar Államkincstár március 31-ig rekordmagas, mintegy 14 milliárd forint kárenyhítő juttatást fog kifizetni a 2019. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedett termelők számára.

A Nitrogénművek Zrt.-nél teljes kapacitással működik a gyár Pétfürdőn. A napi Pétisó termelési kapacitás nagyságrendje 5000 tonna, ez Európa legnagyobb CAN műtrágya (27 százalékban nitrogént tartalmazó Pétisó) kapacitását jelenti, ami lefedi a belföldi piaci igényeket. A jelenlegi helyzetben kiemelkedik ennek jelentősége – fogalmazott. Ami a foszfor és kálium tartalmú műtrágyákat illeti, a Bige Holding szolnoki gyára is folyamatosan termel.

Keresleti piac van, az árakban nagy elmozdulás nincs, az idei tavaszi műtrágya szezon árgörbéje egyelőre a megszokott szezonalitást mutatja. Ilyenkor a későn vásárlók a logisztikai kihívásokból adódóan általában magasabb árakkal találkoznak, de ez inkább az exportpiacokon jelentkezhet. Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége, amelynek a Nitrogénművek is tagja, kérte az Európai Bizottság illetékeseitől a határokon átmenő műtrágya és egyéb mezőgazdasági input anyagok szállításának zavartalanságát.

Termékeik eladását új értékesítési csatorna is segíti, a genezis webshop, ahol a műtrágyát is kedvező feltételekkel és kondíciókkal lehet megvásárolni – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató-helyettes.