Bírság helyett fejleszthet a Spar, új lehetőség a helyi kistermelőknek

spA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásának eredményeként a Spar a jövő évtől új, regionális beszállítói rendszert alakít ki, az 1,7 milliárd forintos program növeli a magyar kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeit, emellett új munkahelyeket teremt.

A GVH közleménye szerint most lezárult vizsgálatuk feltárta, hogy a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. megszüntette ugyan a 2012-ben jogsértőnek minősített utólagos beszállítói költséget, de bevezetett helyette egy új, azonos hatású díjtételt.

A versenyfelügyeleti eljárásban a GVH bizonyította, hogy ez a 2014 és 2015 között alkalmazott díjtétel, amely szerződéses feltétel is volt egyben, ugyanúgy a kereskedelmi törvénybe ütközött, így a bolthálózat ismételten visszaélt jelentős piaci erejével. A Spar bónuszrendszere ugyanis a korábbihoz hasonlóan indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A nemzeti hatóság a jogsértés megállapításán túl úgy határozott, hogy bírság kiszabása helyett a cég által vállalt kötelezettségek teljesítését írja elő. A GVH Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a kalkulált bírságösszegnél nagyobb a kötelezettségvállalási program társadalmi haszna, az 1,7 milliárd forintos költségvetésű és 23 munkahelyet teremtő jóvátételi program közvetlenül szolgálja a közérdeket.

Az auditált fejlesztés hatékonyan támogatja a hazai termékek piacra jutását, esélyt ad a helyi kistermelőknek, egyben iránymutatásul szolgálhat a többi multinacionális kiskereskedelmi üzletláncnak, hogy import helyett növeljék tovább a magyar termékek arányát polcaikon. A döntés különös jelentőséggel bír, hiszen a koronavírus okozta világjárvány idején nehezebb a magyar áruk külföldre juttatása. Ugyanakkor ez a megoldás előremutató is egyben, hiszen ezzel elkerülhetők a további jogviták – hangsúlyozta a GVH.

A Spar vállalta, hogy hat regionális szállítói központot (Győr, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) alakít ki a helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére. A regionális rendszer 90 százalékban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőséget, de egyúttal bővülést jelent a boltlánc jelenlegi kistermelő partnereivel való viszonyában is. A kötelezettség javítja a hazai helyi kistermelők lehetőségeit, segíti a helyi gazdaság fejlődését és a helyi termékek iránti kereslet élénkítését. Emellett a Spar vállalta, hogy a minőség-audit, a logisztika, a raktározás és a marketing területén is oktatással segíti a beszállítók tevékenységét.

A bolthálózat számára előírt kötelezettség tartalmazza a vállaltak igazolásának módját is, amely az utolsó fillérig biztosítja az utólagos ellenőrzést a GVH számára. A ráfordításokat a cég független könyvvizsgáló által hitelesített beszámolóval, évente fogja igazolni a magyar versenyhatóságnak – emelte ki közleményében a versenyhivatal.