Növekvő pályára állhat a baromfiágazat

bá_A kacsa- és a libatenyésztők arra számítanak, hogy az idén jelentősen nő a termelésük, de a teljes baromfiágazat bővülést vár az év során – írta a Világgazdaság hétfőn.

A lap ugyanakkor hozzátette, hogy a helyzetet bonyolítja a madárinfluenza veszélye, a takarmány drágulása és a sertésárak mélyrepülése.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a lapnak elmondta: a tavalyinál bő másfélszer több kacsa és majdnem 40 százalékkal több liba felvásárlását tervezik a baromfipiacon, és a mennyiség összességében is több mint 12 százalékkal bővülhet. Úgy vélik, a termelés elérheti a 2019-es szintet.

Aggasztó azonban, és akár meg is változtathatja a várt pozitív trendet a baromfitakarmány-árak emelkedése, a tápok máris 10-20 százalékkal drágultak a terméktanács adatai szerint. A takarmány az élő állat önköltségének átlagosan a kétharmadát teszi ki.

A lap cikke szerint ha Magyarország meg tudja tartani a többi uniós országhoz képest viszonylag madárinfluenza-mentes állapotot – hiszen itt csupán két kitörés volt, míg Franciaországban kevés híján háromszáz –, akkor a piaci körülmények a készletek leolvadása után kedveznének a magyar baromfitermelőknek.