A EU új esélyt ad a magyar borászatnak

Szerinte különösen érzékelhető ez Tokaj-Hegyalján, ahol Magyarország legismertebb és legelismertebb borát, a Tokajit állítják elő”. Tabajdi Csaba Ricsén és Karcsán beszélt erről, ahol Vécsi István országgyűlési képviselő meghívására helyi agrártermelőkkel találkozott. Az uniós reform nyomán kialakult új támogatási rendszer lehetővé teszi, hogy a magyar nemzeti adottságokra figyelemmel segítsük az ágazatot. “A magyar szőlőt vétek lenne kivágni, ehelyett meg kell újítani a szőlőtőkéket, modernizálnunk kell a termelést és támogatással kell segítenünk a magyar bor exportját az uniós és az unión kívüli piacokra. A magyar bor európai népszerűsítése érdekében még sok a tennivalónk. Éppen ezért kezdeményeztem a strasbourgi Tokaji borbemutatót, majd ezt követően hat másikat, valamint hogy a  Mandolás furmint és más magyar borok elérhetőek legyenek az Európai Parlamentben” – mondta a magyar szocialista képviselő. Hangsúlyozta: a magyar bor modern termelési eljárással készül, kiváló minőségű és versenyképes termék. Ahhoz azonban, hogy az európai- és a világpiacokon jobb pozíciókat érjünk el a szőlő- és bortermelők körében is összefogásra van szükség.