Cirill és a görög ábécé a .eu internetes domainben

A bolgárok, görögök és ciprusiak által használt ábécék betűkészlete mellett más nyelvek különleges karakterei is elérhetővé válnak. A csehek eddig csak 27 karaktert használhattak a 42 közül, míg a litvánok 23-at a 32-ből.

Három év kellett

“Három évvel elindítása után a .eu értékes választási lehetőséggé vált az európai internetes identitást választó vállalkozások és állampolgárok számára, akiknek a száma egyre nő. A .eu domainnév választása egyszerű módja annak, hogy a vállalkozások megmutathassák: székhelyük az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikében található, és szigorú EU-jogszabályok vonatkoznak működésükre, különösen ha adatvédelemről, fogyasztóvédelemről vagy az EU pénzügyi piacáról van szó” – mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős EU-biztos. Mint hozzátette, lehetővé kívánták tenni, hogy az európaiak által választott domainnevek is tükrözhessék Európa sokszínűségét. Ezért döntöttek úgy, hogy elérhetővé teszik a .eu-t a tagállamokban használt valamennyi ábécé és az Európai Unió 23 hivatalos nyelvének mindegyik karaktere számára. Eddig a .eu felső szintű domain alatt bejegyzett domainnevek kizárólag az “a-z” karaktereket, a “0-9″ számjegyeket és a “-” jelet tartalmazhatták.

Növekedés: 11%

Az európai felső szintű domain fejlődéséről szóló bizottsági jelentés szerint a regisztrált .eu domainnevek száma 2007-ben, valamint 2008-ban is 11 százalékkal nőtt, és jelenleg eléri a 3 milliót. A .eu domain használatának lehetősége 2006 áprilisában nyílt meg az Európai Unió valamennyi lakosa és az unióban székhellyel rendelkező minden szervezet előtt. A regisztrációs díj 2007-ben 10 euróról 5 euróra, majd 2008-ban 4 euróra csökkent. A .eu Európa negyedik legnépszerűbb országkód szerinti felső szintű domainje lett, csak a .de (Németország), a .uk (Nagy-Britannia) és a .nl (Hollandia) előzi meg. A .eu a világ kilencedik leggyakrabban használt domainje. Az EU svéd elnökségének hivatalos weboldala első alkalommal érhető el .eu domainnév alatt: www.se2009.eu.