Visszavonni az élelmiszer termékpálya törvényt?

A versenyhivatal annak kapcsán közölte ezt, hogy Sólyom László köztársasági elnök júliusban megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt. A témakörben új törvény készül, ezért a GVH tanulmányt készített arról, hogyan lehetne orvosolni az élelmiszergazdaság és a kereskedelem között meglévő problémák egy részét – olvasható a közleményben.

„Aszimmetrikus alkuerő”

A tanulmány szerint a nagyméretű kereskedelmi láncok erősen aszimmetrikus alkuerővel rendelkeznek beszállítóikkal szemben, ám a kiskereskedők egyike sincs erőfölényes helyzetben Magyarországon. Az aszimmetrikus alkuhelyzet magyarázata, hogy egy adott termék értékesítése csupán minimális részét teszi ki a nagy áruválasztékot tartó kereskedelmi lánc forgalmának, ellenben az oda szállító kis- és közepes termelők árbevételének nagy hányadát veszélyezteti az esetleges „kilistázás”. A versenyhivatal szerint növelni kell a szerződéses feltételek átláthatóságát, kiszámíthatóságát, valamint ki kell zárni az egyértelműen tisztességtelen feltételek alkalmazását, és meg kell tiltani a szerződéses, különösen fizetési biztosítékokról való lemondás kikényszerítését. Emellett a szerződéses felek közötti vitákat olyan fórumok elé kell irányítani, amelyek a hatóságoknál, a bíróságoknál gyorsabban, kisebb költséggel tudnak döntést hozni, s ezzel segíteni a helyzet gyorsabb rendezését.

A GVH javaslatai

Összességében a GVH szerint vissza kell vonni a termékpálya törvényre tett javaslatot, és helyette felül kell vizsgálni a kereskedelmi törvényt, és azt kell módosítani, mivel a jelentős piaci, vevői erőre vonatkozó szabályok már léteznek a kereskedelmi törvényben. Ha mégis külön törvény készül, akkor a GVH szerint el kell kerülni a jogszabályok közti átfedéseket és ellentmondásokat. A külön törvény hatálya alól a versenyhivatal szerint indokolt kivonni mind a kisméretű kereskedőket, mind pedig azokat a kereskedelmi láncokat, amelyek kizárólag kisméretű kereskedők összefogását szolgálják. A beszállítók és a kereskedők közötti szerződések átláthatóságának növelése érdekében elő lehet írni a jelentős piaci erővel bíró kereskedőre vonatkozó sajátos tájékoztatási szabályokat az általuk – különösen kizárólagos igénybevételi kötelezettséggel – nyújtott szolgáltatások tartalmi meghatározására, s azok maximális szolgáltatási díjtételeinek előzetes nyilvánosságra hozása tekintetében – olvasható a GVH javaslatai között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.