Hatmilliárd eurós büdzsé-emelést javasol az EP jövőre

Jelentette be az EP jelentéstevője, Surján László (KDNP) azt követően, hogy a költségvetési EP-bizottság Brüsszelben szavazott a tervezetről. A több mint hatmilliárd eurós bővítés nyomán a jövő évi kifizetések szintje elérné a 126-127 milliárd eurót. Ehhez jön még a gazdaságélénkítésre szánt 5 milliárd eurós uniós különkeret 2010-re eső része – tette hozzá a magyar képviselő. Hangoztatta, hogy krízis idején készülő költségvetésről van szó van, és a parlament ezt figyelembe véve az uniós gazdaság számára lendületet kíván adni.

“Garancia kell arra, hogy jó helyre megy a pénz…”

Surján László szerint a tanács megközelítésében a válsággal kapcsolatos költségvetés “a problémák közé tartozik, hogy erre is kell költeni, lehetőleg minél kevesebbet”, ezzel szemben a parlament megközelítésében az uniós büdzsé “a megoldás része, amelynek értelmében krízis idején többet kell költeni”. A nagyobb kiadások mellé viszont garancia kell arra, hogy jó helyre megy a pénz és a tagállamok ezt fel is veszik, el is költik, mégpedig ténylegesen a gazdaság élénkítésére – emelte ki Surján László. Hangoztatta: kulcskérdés az ellenőrzés, a csalás és korrupció elleni fellépés, valamint a hatékonyság kérdése. Az EP már tavaly is javasolta, hogy a felzárkóztatási politikához tartozó nemzeti operatív programokat újra kell gondolni. Úgy vélte, még mindig probléma az, hogy az uniós pénzek felhasználásánál a mennyiségi szemlélet érvényesül, és azt már kevésbé figyelik, hogy megvalósult-e a cél, amelyre a támogatást szánták. Nem biztos, hogy most városcentrum-felújításokra kell költeni a pénzt, sokkal inkább a termelésbe már visszaforgatható értékeket kell teremteni ahhoz, hogy a gazdasági nehézségek orvosolhatók legyenek – fogalmazott Surján László.

Az uniós költségvetés a probléma része vagy a megoldásé?

Kiemelte azt is, hogy a parlament 300 millió euró értékben külön tartalékot javasol az uniós tejalap számára. Ezzel együtt jövőre összesen 750 millió euró állna rendelkezésre a tejágazatban igen nehéz helyzetbe került gazdák megsegítésére. Az uniós parlament a tervek szerint a tagországokkal folytatott egyeztetést követően, decemberi plenáris ülésén hagyja jóvá a 2010-es EU-büdzsét. Surján László elmondta, hogy addig mindenben komoly vitára számít a tanáccsal, sőt akár még arra is, hogy az első egyeztetési fordulóban nem lesz megegyezés. “Abban nincs egyetértés, hogy az uniós költségvetés a probléma része vagy a megoldásé” – ismételte meg. Surján László elmondta: szeretné, ha már világosabb menetrendet lehetne látni az unió következő hosszú távú (2014-ben kezdődő) költségvetésének kidolgozását illetően, de ehhez legalább a pénteki ír népszavazás eredményét meg kell várni. Mint mondta, a 2011-es magyar EU-elnökségre fontos feladat vár az új hétéves büdzsé előkészítésében, különösen a kereteket adó szabályozás megalkotásában. Surján László hangoztatta, Magyarország számára hihetetlen nagy esély az, hogy az uniós pénzeket maradéktalanul felhasználja. Kifogásolta viszont, hogy különösen az utóbbi évek uniós keretéből a kormány még jelentős összegeket nem tudott lehívni.