A nagy, tiltott, génkezelt lenmagos sztori (ÖSSZEFOGLALÓ)

Olyan növényről van szó, amelynek fogyasztását Kanadában és az Egyesült Államokban is engedélyezik, a génmódosítás tekintetében megosztott EU-ban azonban egyelőre nem vihető piacra. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet úgy tudja, hogy az uniós országok közül eddig Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Belgium, Hollandia, Portugália, Luxemburg, Románia mellett Magyarország, valamint a nem EU-tag Svájc területén is felbukkant valamilyen – a gyomirtó szerekkel szemben mesterségesen ellenállóvá tett len magjából készített – kenyérféleség. Az Európai Bizottság arra kérte a tagországokat, hogy ezeket a készítményeket vonják ki a kereskedelmi forgalomból. Intézkedtek annak érdekében is, hogy Kanada leállítsa a szállításokat.

Nálunk vizsgálódtak és zároltak

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálja, került-e Magyarországra a génkezelt lenmagos készítményből, az eredményről később tájékoztatnak – közölte először a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). Később kiderült, hogy zárolták a Magyarországra került génkezelt lenmag termékeket. A kanadai eredetű génkezelt lenmag termékből egy 1.500 kilogrammos szállítmány érkezett Hollandiából Magyarországra, a raktáron lévő mennyiséget zárolták – közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH). A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH), mint illetékes hatóság kivizsgálta az eseményt, és zárolta a terméket – tudatta a MÉHIB.

Tájékoztattuk az EU-t

A MÉBIH közleményében utal arra, hogy az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) keresztül értesült arról, hogy – holland közvetítéssel -, amerikai és kanadai eredetű, az EU-ban nem engedélyezett, emberi fogyasztásra szánt, genetikailag módosított lenmag (FP 967) került kereskedelmi forgalomba Németországban. A szakemberek a megvizsgált – úgynevezett mintázott – lenmagban a német hatóság tájékoztatása szerint 0,05-0,1 százalék mennyiségben mutattak ki genetikailag módosított lenmagot. A termékből több európai országba, köztük Magyarországra is szállítottak. A MÉBIH tájékoztatása szerint a MgSZH a zárolás mellett elrendelte a cégeknek már kiszállított mennyiség visszahívását is, és megtiltotta a forgalomba hozatalát. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a magyar vizsgálat eredményéről tájékoztatta az Európai Bizottságot – tartalmazza a közlemény.

És a részletek…

Bognár Lajos, az MgSZH elnökhelyettese elmondta, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 462 kilogramm terméket zároltak. A fennmaradó hányad kikerült a raktárból, és jelenleg még pontosan nem tudható, hogy hová. A terméklista összeállításán, és a termékek felkutatásán a szakemberek még dolgoznak. Az MgSZH elnökhelyettese hozzátette: a génmódosított szervezetek hatásmechanizmusa ugyan jelenleg még nem ismert, azonban azonban a szóban forgó termékeknél az egészségre gyakorolt esetleges elsődleges hatás csak csekély veszélyességű lehet.

Új uniós ellenőrzési rendszert a génkezelt árukra!

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő szerint a jövedéki termékekhez hasonló ellenőrzési rendszert kellene bevezetni a génkezelt termékek Európai Unión belüli forgalmára, mert “nem lehet száz százalékig megbízni” a közösségen belül útnak indított árukban – mondta. A független képviselő úgy véli ezt bizonyítja a kanadai eredetű, zárolt lenmag-szállítmány ügye is. A magyar politikus, aki az idén már javaslatot tett az ország génkezelt áruktól mentessé tételére, az érintett szállítmányok ellenőrzésére, arra hívta fel a figyelmet: a génkezelt lenmag éppen olyan embereket hozhatott volna az átlagosnál veszélyeztetettebb helyzetbe, akik a bio-életmód hívei.