Tisztújítás a Fiatal Gazdáknál – „Elnöki-trió” az AGRYA élén

Ennek lényeges eleme volt, hogy régió szinten összességében 72 küldöttet választottak az AGRYA tagjai – tájékoztatott a most ügyvezető elnökké választott Mikula Lajos. A 2 éves mandátummal rendelkező küldöttek alkotják a legfelsőbb döntéshozó testületet, az Országos Gyűlést. Ezzel a változással, tekintettel arra, hogy a küldöttek száma rögzített, sikerül megőrizni a Szövetség működőképességét a dinamikusan növekvő tagság mellett is. Emiatt az Elnökség várhatóan átalakítja majd a tagfelvételi eljárás adminisztratív rendjét és felgyorsítja majd az eddig igen hosszadalmas döntéshozatalt. Átalakult az irányító testület, az Elnökség is. Szétválasztásra kerültek a szakmai képviseleti és az operatív irányítási-képviseleti feladatok. Így a jövőben egy „elnöki-trió” képviseli a fiatal gazdákat.

Önálló feladatként jelenik meg mostantól a Szövetség működtetése, finanszírozásának megszervezése, a kommunikációs és sajtómunka, a nemzetközi és hazai kapcsolattartás. Ezekért egy személyben az ügyvezető elnök a felelős, akinek mandátuma egy évvel hosszabb, mint a többi választott képviselőé, 3 évre szól. Az ügyvezető elnök felügyeli és irányítja a budapesti AGRYA Országos Irodát. A szakmai munka szervezésért a továbbiakban két társelnök felel. Az egyikük egy felkészült, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező hölgy. Ezzel a döntéssel a jelölt szakmai előéletének és a Szövetségben végzett munkájának elismerésén túl arra is rá kívánt mutatni az Országos Gyűlés, hogy a hölgyekre is szüksége van a magyar agráriumnak. Bízunk benne, hogy más szervezetek követik a példánkat és a jelenleginél nagyobb számban lesznek hölgyek felelős irányítói pozícióban más agrár szervezetekben is. Minden szervezetnek szüksége van a megújulásra – mutatott rá Mikula Lajos. A mostani szervezeti reform következetes végrehajtásával az AGRYA lezárt egy korszakot. Az új választott tisztségviselők között helyet kapott több generáció képviselője, szakmai tudásuk és gyakorlati tapasztalatuk lefedi az agrár tevékenység fő ágazatait. Most már minden adott ahhoz, hogy a generációs jelleg fenntartása mellett, az Szövetség elmozduljon az általános agrár-érdekképviseleti szerep felé. Az Elnökség 2010. április közepéig elkészíti az AGRYA két évre szóló szervezeti stratégiáját és cselekvési tervét, amely elérhető lesz a www.agrya.hu weblapon. Bízunk benne, hogy annak tartalma illeszkedik majd a nemzeti agrárpolitikai elképzelésekhez és így tovább javulhat az együttműködés az AGRYA és az agrár ügyekben érintett állami szervek között. Az ilyen szakmai alapú együttműködések elengedhetetlenek, ha a magyar mezőgazdaságot és vidéket stabil növekedési pályára kívánjuk állítani. Meglátásunk szerint a fiatal generációnak nagyobb teret, szerepet és ezzel együtt nagyobb felelősséget is kell kapnia a magyar mezőgazdaság szükségszerű megújulási folyamatában. A fiatal gazdák egyetlen, önálló országos szervezete, az AGRYA készen áll munkára és teszi is mindazt amit ehhez fontosnak tart.

A Szövetség választott tisztségviselői a következők 2010-től:
Kesjár Kamilla, társelnök, 1978, kertészmérnök, közgazdász, Szolnok
Weisz Miklós, társelnök, 1978, agrárkémikus-agrármérnök, mérnök-közgazdász, Nagylózs
Dr. Mikula Lajos, ügyvezető elnök, 1969, jogász, Aba (Budapest)
Gémes László, alelnök, 1972, szántóföldi növénytermesztő, Szegvár
Polgár Ákos, alelnök, 1975, gazdasági agrármérnök, növényvédelmi mérnök, Kóny
Szakács Roland, alelnök, 1975, kertész, Nyíregyháza
Vrancsik András, alelnök, 1976, agrármérnök, Balmazújváros
ifj. Bába Miklós, felügyelő bizottsági tag, 1985, agrármérnök, Szegvár
Benedek Borbála, felügyelő bizottsági tag, 1987, gazdasági és vidékfejlesztő agrármérnök (folyamatban), Nagyréde
Bognár István, felügyelő bizottsági tag, 1979, agrárközgazdász, gépészmérnök, Balatonboglár
Simon Attila, felügyelő bizottsági elnök, 1960, öntözéses-meliorációs mérnök, növényvédelmi mérnök, vidékfejlesztési szakmérnök, Hatvan
Takács András, felügyelő bizottsági tag, 1979, szántóföldi növénytermesztő, Szákszend