A klímaváltozás kihívások elé állítja a kávéipart is

“Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire” – közölte a szervezet elnöke, Néstor Osorio a guatemalavárosi nemzetközi kávé konferencián. A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában. Az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel termelik. Az OIC becslései szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet. A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt. Kolumbia termése tavaly 35 százalékkal esett vissza, El Salvador és Costa Rica pedig még nem heverte ki a 2000 és 2005 közötti 50 százalékos terméscsökkenés következményeit. A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban. 2009 októbere és 2010 januárja között Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság 5,6 millió 60 kilós zsák kávét exportált. A guatemalavárosi 3. nemzetközi kávé konferencián több mint 1100 szakértő, termelő, kereskedő jelent meg 77 országból a kávéipar jövőjének megvitatására. Az első ilyen konferenciának London, a másodiknak a brazíliai Salvador adott otthont.