Magyarország képes lesz a 3,8 százalékos hiány tartására

Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondta a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: szerdán a kormányfő által június elején bejelentett akcióterv 29 pontjából 16-nál határoztak a tervezett jogszabály-változtatásokról, ennek keretében 58 törvényi helyet kíván módosítani a kormány és az indítványokat péntek délig beterjeszti a parlamentnek. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: mivel az idei első öt hónap alapján már teljesült az egész évre várt államháztartási deficit 85 százaléka, a kormány legfontosabb intézkedésekként olyan döntéseket hozott, amelyek a pénzügyi konszolidációt szolgálják. Ezek nélkül az éves államháztartási deficit 5 százalék felett lett volna – emelte ki.

Matolcsy, Fellegi, Varga tárgyalnak a bankokkal

A kormány háromtagú tárgyalódelegációnak adott megbízást, hogy a bankadóról a következő napokban megállapodásra jusson a bankszövetséggel: a bankoktól 120 milliárd forintot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy György reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez. “A bankok a mérlegfőösszeg, a biztosítók a nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is a nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót” – ismertette Matolcsy György. Megismételte: az évi 200 milliárd forintos adó “kőbevésett”. A bankoknak céltartaléka szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét. A mérlegfőösszegnél először a 2009. évi mérleg lesz a kiinduló pont, a bankok és a pénzügyi vállalkozások 2010-ben és 2011-ben fizetik majd a különadót – mondta.

Nincs devizaalapú jelzálogozás, 10 százalék a társasági adó

Bejelentette azt is: a devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni. Ez év augusztus 31-ig kidolgozzák a szeptember 31-december 31 között felálló nemzeti eszközkezelő társaság koncepcióját, amely egyéni kérelemre beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra és megállapítja a bérleti díjat, amely fedezetet jelent a tőketörlesztésre és a kamatra. A miniszter elmondta: a kormány elfogadta, hogy évi 500 millió forintos nyereségig, a második félévben tehát 250 millió forintig 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni a vállalkozásoknak. Döntött a kormány 10 kisadó megszüntetéséről is, ebből hetet még az idén, hármat jövő év január elsejétől szüntetnek meg és elfogadták az adórendszeren kívüli kereset szabályait is. Beruházásoknál a mai 51-gyel szemben 33 engedélyre lesz szükség – mondta. Hozzátette: a versenyképesség javítása érdekében döntést hozott a kormány a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forint lesz a beruházásokra fordítható hitelkeret, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.

A közszférában legfeljebb havi 2 millió fix a kereset

Hozzátette: a kormány arról is határozott, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre. Simor András jegybankelnök fizetését illetően azt mondta: a lépésről és annak indokairól tájékoztatni fogják az EKB vezetőjét. Döntött a kormány a 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést. Matolcsy György kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a kormány új, elővigyázatossági hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem készül lehívni újabb hitelrészleteket a most érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből, a mostani megállapodás október 3-án jár le. Megerősítette: az IMF delegációja jövő héten érkezik az Magyarországra a soron következő felülvizsgálatra. A kormány év végéig biztosítja a gázár kompenzációt – közölte Nagy Anna kormányszóvivő a kormányszóvivői tájékoztatón. Erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet – tette hozzá.