V. Németh Zsolt: a fiatal gazdák további támogatásokra számíthatnak

aratás

A következő európai uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók további támogatásokra számíthatnak, ez azt szolgálja, hogy minél többen válasszák élethivatásul a gazdálkodást, a mezőgazdasági tevékenységet – mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára.

Az államtitkár hangoztatta: alapvető fontosságú a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából is a fiatal gazdálkodók arányának növelése. A magyar agráriumban kijelölt hosszú távú célok csak a generációváltás nyomán valósíthatók meg, így válhat a magyar mezőgazdaság innovatívabbá, korszerűbbé, ezért a szaktárca kiemelten kezeli a fiatal gazdák arányának növelését a mezőgazdaságban. A magyar gazdálkodók mintegy 6-7 százaléka 40 év alatti – ismertette.

A magyarországi fiatal gazdálkodók – hozzávetőlegesen 3.300-an – az elmúlt években mintegy 36 milliárd forintnyi úgynevezett fiatal gazda támogatáshoz jutottak – közölte V. Németh Zsolt. A fiatal gazdák támogatását az Európai Unió is a kiemelt programok között szerepelteti – emelte ki. Ennek érdekében a tervek szerint a következő költségvetési ciklusban a fiatal gazdálkodók a beruházásokhoz, a különböző eszközközbeszerzésekhez  kapható, átlagosan 45 százalékos támogatáson felül 20 százalékos többlettámogatáshoz juthatnak. További példaként említette, hogy azok a gazdálkodók, akik az üzleti tervükben szereplő célokhoz támogatást kapnak és igazoltan teljesítik is ezeket, további öt év alatt mintegy 70 ezer eurós maximum többlettámogatáshoz is hozzájuthatnak.

A magyar szaktárca tematikus alprogramokat is indít a fiatal gazdálkodók segítésére – mondta el. Ilyen lesz egyebek között a rövid élelmiszerlánc-projekt, valamint a fiatal gazda alprogram. Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) közvetítésével a múlt évben széles körű partnerség jött létre az állami szervezetek, az üzleti szereplők és a szakmai szervezetek között a mezőgazdasági generációváltás támogatása érdekében. Ennek jegyében aláírták a sajtótájékoztatón az Agrya és a Syngenta Kft. együttműködési megállapodását. Az Agrya ügyvezető elnöke emlékeztetett: az általa irányított szervezet kezdeményezte a Vidékkaland Programot, valamint a Vesd Bele! akciót, amelyek célja, hogy a fiatalokkal megismertessék a mezőgazdasági munkát, a vidéki életet.