Ellenőrzések a sütőiparban

kenyér1

A tisztességes sütőipari vállalkozások és a fogyasztók érdekében ellenőriznek a hatóságok.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett a tisztességes sütőipari vállalkozások védelme mellett. A szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzések a becsületes gyártók mellett a fogyasztók érdekét szolgálják. Mindannyiunk számára kiemelten fontos, hogy jó minőségű, megbízható élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára.

Az agrártárca előtt ismertek a sütőipari szektor gondjai. Az elmúlt évek hatósági tapasztalatai azt mutatják, hogy a felmerült problémák elsősorban nem élelmiszer-biztonsági eredetűek. A sütőipari vállalkozásokat és az ott előállított termékeket élelmiszer-biztonsági és minőségügyi szempontból rendszeresen ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az élelmiszer-felügyeleti hatóság komplex, kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszert dolgozott ki és működtet. A múlt évben 4112 friss pékáru-tételt ellenőriztek a szakemberek, ebből mindösszesen 167 volt kifogásolható.

Az ágazatra vonatkozó higiéniai szabályok, a termékekre vonatkozó élelmiszer-biztonsági és minőségügyi előírások minden vállalkozásra azonosak, függetlenül attól, hogy a vállalkozás magyar vagy külföldi tulajdonú, illetve hogy ott milyen állampolgárságú munkatársak dolgoznak. A munka-és adóügyi ellenőrzés a társhatóságok feladata.

Az iparágban működő vállalkozásoknak különösen éles versenyhelyzetben kell dolgozniuk, a sütőipari vállalkozások szövetsége ezért is követeli a tisztességtelen gyártók kiszűrését. Kardeván Endre élelmiszerlác-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár múlt heti parlamenti felszólalásában is megerősítette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett a tisztességes vállalkozások védelme mellett. Az államtitkár egyetértve az iparág által felvetett problémákkal, egy komplex, több hatóság közötti együttműködésre épülő hatékonyabb ellenőrzési rendszert ígér. A rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös ellenőrzése vezethet a tisztességes vállalkozók és a fogyasztók védelméhez.