Legszebb konyhakert verseny indul

konyhakert

„A legszebb konyhakertek” elnevezésű program tavalyi sikeres lebonyolítása után Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a program ötletgazdája, részvételre hívja Magyarország minden településének Önkormányzatait, Kertbarát köreit, vagy Civilszervezeteit!

A program célja a lakosságot arra ösztönözni, hogy udvarukon, kertjükben termeljék meg maguk és családjuk számára a konyhakerti zöldségeket, ezzel is fejlesztve az öngondoskodásukat, önellátásukat, felélesszék a feledésbe merült hagyományos népi kertkultúrát. Emellett a programmal a vidék régi arculatát akarják visszaadni, valamint megváltoztatni a helyi közösség elmúlt évtizedekben kialakult azon szemléletét, hogy lakóházuk, kertjük udvarán kizárólag csak füvet nyírjanak, virágos kertet gondozzanak, a szükséges zöldségeket pedig bizonytalan forrásból szerezzék be. Ezen kívül a programmal ösztönzik az összefogást, az egymás megsegítését, aktív nyugdíjas kort biztosítanak, segítik a generációk közötti híd kialakítását, meglétét.

A legszebb konyhakertet négy kategóriában hirdetik megm ezek: Balkon (erkélyen kialakított), Mini (50 m2-ig), Normál – (50 m2 felett), Zártkert 1. (Zöldséges), Zártkert 2. (Gyümölcsös)
Csatlakozási lehetőség a programhoz

„A legszebb konyhakertek” programot minden település maga folytatja le, egy helyi szervező, koordinátor (aki a verseny alatt kapcsolatot tart Kovács Szilvia ötletgazdával), és az ottani zsűri közreműködésével – az ötletgazda által biztosított – a már fent említett komplett Programcsomag segítségével.

A Programcsomag tartalmazza a díjazáshoz szükséges Oklevél mintákat is, melyet a versenyben részt vevő kertgazdák, a kategóriák első 3 helyezettjei, és a program segítői, (szervezők, zsűri tagok), támogatói (pl. egyéb díjfelajánlók) kapnak elismerésül. A versenyzők egyéb díjazásáról minden település maga dönt. A helyi versenyben való részvétel feltételei közé tartozik, hogy az illető a programhoz önként csatlakozzon, rendelkezzen saját tulajdonú vagy számára megművelésre átengedett balkonnal, kerttel, udvarral, telekkel, földterülettel, ahol konyhakerti zöldségeket/gyümölcsöket termeszt.

A versenyre nemcsak magánszemély nevezhet, hanem óvoda, iskola, vagy egyéb csoport is, aki kertet művel.

A helyi verseny lezárása után, a kategóriák győztesei a települések zsűrije által jelölésre kerülnek az országos megmérettetésre, a Magyarország legszebb konyhakertjei díjra. A települések zsűritagjaiból létre hozott országos zsűri majd ezekből a kertekből választja ki tájegységenként, minden kategória győztesét, aki így elnyeri a „Magyarország legszebb konyhakertje” díjat. Eddig a programhoz 27 település csatlakozott, köztük elsőként Püspökladány városa.

A csatlakozó települések között vannak Karcag határon túli testvérvárosai – a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr –, de lefolytatja a versenyt a Szerbiában található Temerin is. Mindezek mellett figyelemre méltó, hogy Karcag és Püspökladány lengyel testvérvárosai is meg szeretnék hirdetni a programot. Mindezek alapján örömmel mondható el, hogy „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program – amellett, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt országos mintaprogramja – immár nemzetközivé is vált.