Nemzeti érdek a GMO-mentesség fenntartása

A géntechnológiai úton módosított (GMO) növények elterjedése a mezőgazdaságból élőknek jelentős veszteséget okozhat.

Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) arra kéri a gazdálkodókat, hogy segítsék a hatóságot a GMO-vetőmaggal elvetett állományok felderítésében és megsemmisítésében.

Hazánk Alaptörvénye biztosítja minden állampolgárnak a GMO-mentes mezőgazdasághoz és élelmiszerekhez való jogát. Emlékezetes, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. június 1-jén átfogó ellenőrzést rendelt el az ország keleti határai mentén a Magyarországra bejött GMO-szennyezett kukorica vetőmaggal elvetett állományok felderítésére. Az ellenőrzéseket a NÉBIH, illetve a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei végzik az elkövetkező hetekben.

Minden magyar gazdálkodónak érdeke, hogy az ország fenntartsa GMO-mentességét, hiszen az exportpiacokon ez jelentős versenyelőnyt jelent a magyar termények részére. A Magyarországon még a vetést megelőzően ellenőrzik a forgalomba kerülő kukorica vetőmag GMO-mentességét, így csak illegális úton kerülhet az országba GMO vagy GMO-val szennyezett vetőmag.

A következő hetekben a helyszínen ellenőrzik a kukoricatábla vetéséhez felhasznált vetőmag származását, s ha a gazdálkodó nem tudja hitelt érdemlően dokumentálni, hogy honnan származik a vetőmag, akkor a növényállományból mintát vesznek és laboratóriumi vizsgálattal állapítják meg a GMO-mentességet a szakemberek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.