A visegrádi országok számára példaértékű a magyar földtörvény

fold

Bitay Márton Szlovákiában részt vett a 2014. utáni földforgalmi szabályozásról szóló informális V4 agrárminiszteri találkozón.

A szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium azzal a szándékkal szervezte meg a Visegrádi Négyek informális agrárminiszteri találkozóját, hogy a résztvevő tagállamok a legmagasabb szinten egyeztethessenek a földpiaci liberalizáció utáni szabályozás céljairól és részleteiről. A V4-elnökséget jelenleg betöltő Magyarország küldöttsége szakmailag is kiemelt szerepet kapott a megbeszélésen, hiszen a termőföld forgalmáról szóló, júliusban elfogadott törvény a szlovák fél megítélése szerint számos olyan megoldást tartalmaz, amelyek visegrádi partnereink számára is tanulságosak, példaértékűek.

A szlovák és a lengyel fél érdeklődött a magyar jogszabály és az előkészítés folyamata iránt. Magdalena Lacko-Bartošová, a szlovák szaktárca államtitkára elmondta: Szlovákiában egy hasonló földtörvény előkészítése folyik, amelyben a magyar szabályozás megoldásait is alkalmazni fogják.

A magyar és a lengyel kormány földpolitikája hasonló, a családi gazdaságokat helyezi előtérbe, és a földszerzésnél a helyben lakó földműveseket részesíti előnyben – emelte ki Bitay Márton. Az államtitkár Stanisław Kalemba lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel megállapodott a jövőbeni szakértői együttműködésről.

A találkozót követően az állami földprogramért felelős államtitkár részt vett a nyitrai Agrokomplex kiállítás ünnepélyes megnyitóján, és találkozott magyar kiállítókkal.