I. Magyar Sajtmustra

A Kis- Közép- Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete, felkarolva a magyar sajtkészítőket, egy olyan program lehetőséget kíván nyújtani az I. Magyar Sajtmustrával mind a termelők mind pedig a lakosság számára, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.

A sajtkészítés szereplői megismerhetik egymást és egymás termékeit, hozzájárulhatnak a helyi kezdeményezések sikeréhez. A sajtmesterek szakmaiságát erősíti összefogásuk által; egyúttal ez egy ösztönzés is arra, hogy egy igényes, jól megszervezett bemutatkozás lehetőségével közvetlen kapcsolatot teremtsenek a fogyasztókkal, és bemutathassák minőségi kézműves tejtermékeiket. Ez a garancia arra, hogy az odalátogatók egy valódi kulináris élménnyel térnek majd haza.

Az esemény vidéki helyszínen, a nagyegyházi Hangistállóban, az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves istállóépületben kerül megrendezésre. Jelenleg a helyszínt üzemeltető Hangistálló Nonprofit Kft. célja is elsődlegesen a faluközösség építése, a helyi specialitások megismertetése, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése. Elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy Vidék Sajtút egy sajtmegállójának adnak helyet a jövőben.

Az I. Magyar Sajtmustrán az odalátogatók nemcsak vásárolhatnak a sajtokból, hanem minősíthetik is azokat (a Mustra legjobb sajtja, a Mustra legjobb sajtkészítője, a Mustra leglátványosabb sajt-tálja, a Mustra legszebb standja…), emellett a gyerekeknek kialakítunk egy alkotó sarkot, a felnőttek kipróbálhatják vajköpülést és megnézhetik a sajtkészítést.

Az MNVH támogatásával a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete külföldi tanulmányutat szervezett 2013. augusztusában. A tanulmányúton részt vett tagok közösen elkészítik a Sajtmustra Sajtját – alkalmazva a külföldön látott praktikákat. Ennek a közönség is részese lehet!

A felkért, független szakmai zsűri a nap folyamán a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja a kiállítókat és a termékeiket. Az eredményhirdetéskor bemutatják a Magyar Sajtmustra legjobb sajtkészítőjét és a legjobb sajtokat kategóriánként.

A program zárásának esszenciáját az adja, mikor a gasztronómia találkozik a zenével, ez teszi teljessé az emberi érzékelést a nap folyamán – íz, illat, látvány, tapintás, hallás – komplex élményét nyújtva az odalátogatóknak.

Program:
6.00 – 10.00 Regisztráció, a sajtkészítők és a sajtok fogadása, a standok berendezése, a sajttálak elkészítése
10.00 – 10.10 Az I. Magyar Sajtmustra ünnepélyes megnyitása
10.10 – 13.00 Sajtkészítési bemutató
10.10 – 16.00 A szakmai zsűri bírálata (sajtkészítők, sajtok) /folyamatos/
10.10 – 16.00 A közönségszavazatok leadása /folyamatos/
10.10 – 16.00 Kóstoltatás, folyamatos programok a Magyar Sajtmustrán, felnőtteknek ismeretterjesztés, gyerekeknek rajz-sarok, zenei előadás
11.00 – Vajköpülés – bemutató
12.00 – Sajtos ételek készítése, kóstoltatása
13.00 – 16.00 Sajtkészítési bemutató
15.00 – 15.30 Sajt-bor párosítás – bemutató
16.00 – 17.00 Az eredmények összesítése (szakmai zsűri döntéshozatala és közönség-szavazatok összeszámlálása)
16.00 – 17.00 Kamarazene
17.00 – 17.30 Ünnepélyes eredményhirdetés
17.30 -18.00 Kamarazene,táncbemutató
19.00 – a rendezvény zárása
(a szervezők a programváltozás jogát fenntartják)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.