Arab Business Club: a magyar szakértelem keresett az arab világban

a

Magyarországon megtalálható az a tudás és szakértelem, amire szükség van az arab világban – hangsúlyozta Hamdan Mohamed al-Mursidi, az Arab Business Club (ABC) befektetéseket ösztönző magánszervezet alapítója és elnöke. Hozzátette: az üzleti klub a világ immár 36 országában jelen van és 8300 tagot számlál. A budapesti képviseletet egy hónapja alapították és már fogadja a tagsági jelentkezéseket magyar cégektől. Kiemelte: szeretnék, hogy a magyar kormány és az üzleti világ kinyissa a kaput az arab befektetők előtt. Az állam sokat segíthet a beruházási projektek felgyorsításában a jogszabályi környezet befektetőbaráttá tételével – mondta.

Az ABC Magyarországon elsősorban a mezőgazdaságban, az ingatlanpiacon és a gyártóiparban lát kedvező befektetési lehetőséget, de Hamdan al-Mursidi megismerkedett magyar feltalálókkal is, akik ígéretes ötleteket, technológiai találmányokat mutattak be neki.

Az üzletember elmondta: a jövőben szeretnének egy nagyszabású arab-magyar üzletember találkozót tartani Magyarországon, ahova mintegy 200 lehetséges befektetőt hívnának el. A következő hetekben egy hiánypótló jellegű, arab nyelvű, magyarországi turizmust népszerűsítő honlapot is indítanak, mivel jelenleg a Magyarországra utazni szándékozók csak kevés arab nyelvű forrásból tudnak tájékozódni az országról és nevezetességeiről. Az ABC elnöke kiemelte, hogy tapasztalata szerint sok a hasonlóság a magyar és az arab kultúra között. A magyar emberek nagyon vendégszeretőek, nagyvonalúak, ebben hasonlítanak az arabokhoz – mondta. Hozzátette: az is fontos szempont, hogy Magyarországon jó a közbiztonság.

Az ABC elnöke lehetséges befektetési helyszínként meglátogatta a Kecskemét mellett elterülő, Magyarkert nevű turisztikai attrakciót – mondta el Kecskeméti Anikó, a családi vállalkozásban működő Magyarkert tulajdonosa az MTI-nek. Az arab üzletembereknek elsődleges szempont, hogy a velük együtt dolgozó személyek jó benyomást tegyenek rájuk – emelte ki. Hamdan al-Mursidi a Magyarkertben tett látogatása során az ott dolgozó kollégákról nagyon pozitívan nyilatkozott, elégedett volt a vezetéssel, és úgy fogalmazott, ajánlani fogja az arab befektetők részére – mondta.

A 2012-ben megnyitott Magyarkert egy 300 ezer négyzetméteren elterülő, szabadtéri turisztikai attrakció. A kertben a világon egyedülálló 1:1000 arányú, 93 ezer négyzetméteres vízdomborzati makett található Magyarországról. A botanikus kertként is működő Magyarkertbe látogatók állatsimogatót, erdőt, épített tavat és szánkódombot is találnak a parkban, ahol aktívan kikapcsolódhatnak, szervezett közösségi programokon is részt vehetnek.
A befektetési lehetőségek áttekintése során képességfejlesztő kalandpark, tóparti önkiszolgáló vendéglő megépítése is szerepel az ötletek között – mondta.
A jövőben bővíteni szeretnék a kertet, kalandparkot, bazársort és luxussátrat is terveznek építeni. Később a különböző népek kézműves, zenei, gasztronómiai hagyományait bemutató Európa falut is felépítenék.Hamdan al-Mursidi a Magyarkertről szólva elmondta: nagyon jó lehetőségnek tartja a befektetést a turisztikai attrakcióba. A vezetőség világos elképzelésekkel rendelkezik a jövőre vonatkozóan, megvan a szükséges tapasztalat és szakértelem – tette hozzá.