Fizeti az előleget az MVH

gyuriczacsMától elkezdi a 2016-os agrártámogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – jelentette be Gyuricza Csaba, az MVH elnöke az MNO értesülése szerint.Mint kifejtette, az MVH minden eddiginél több, összesen 11 jogcímre fizet előleget. Az idei előlegek kifizetésénél újdonság, hogy idén a kistermelői támogatásra illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből. Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amely már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést. Ennek érdekében az MVH mindent megtett, a minisztérium mellett a hivatal munkatársai is rendkívül feszített tempóban dolgoztak – hívta fel a  figyelmet az elnök.
Az MVH elnökétől megtudtuk, hogy Magyarország él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. Hazánk e tekintetben is élenjáró, Magyarországon kívül csak 9 tagállam fizet ilyen arányban, de a túlnyomó többségük is csak egy-két jogcímre. Az előlegek elméleti maximuma a teljes összeg 70 százaléka. A jogosult kérelmezők – az ellenőrzési bonyodalmakkal nem terhelt esetekben – jellemzően a teljes kifizetés körülbelül 50-60 százalékára számíthatnak előlegként.
Az MVH a közvetlen támogatások közül előleget fizet a következő támogatások esetében fizeti előleget: egységes területalapú támogatás (SAPS), zöldítés, kistermelők támogatása, fiatal gazdálkodók támogatása, tejhasznú tehéntartás támogatás, hízottbika-tartás támogatás, anyajuh tartás támogatás. Az átmeneti nemzeti támogatások közül előlegfizetés történik az átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás, a termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás, atermeléstől elválasztott hízottbika átmeneti nemzeti támogatás, a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció átmeneti nemzeti támogatás esetében.
Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására. Ennek is köszönhető, hogy az idei évben több volt a hibátlan, illetve pontosabb kérelem, amely hozzájárul, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást. Előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek – hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba.
Jó hír, hogy Magyarország él az Európai Bizottság enyhítő-egyszerűsítő intézkedéseinek lehetőségével a szankciók tekintetében is. Ennek megfelelően az idei évtől bizonyos típusú hibás igénylésekre enyhébb szankciókat alkalmaznunk. Az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődik a mai napon és – az ellenőrzések ütemében – több részletben november 30-ig tart. Holnap, azaz október 18-ától az MVH a zöldítés előlegeit kezdi el fizetni. Minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-áig folyamatos. Jó, ha számítanak a gazdálkodók arra, hogy a támogatásokat az MVH több részletben fizeti ki. Az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára. Így például a SAPS és a Zöldítés előlegét is külön-külön kapják. Az előlegek folyósítására november végéig van lehetőség. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a rész- majd pedig a végkifizetések – ezek is az ellenőrzések függvényében.