Könnyebben juthatnak a piacra helyi mezőgazdasági termékek

A Szövetség az Élő Tiszáért szerint lényeges változást hoz, hogy ezentúl a kistermelők feldolgozott termékei – mint például sajtok, lekvárok, kolbászok – is ott lehetnek a boltokban, az éttermekben, sőt, a közétkeztetésben is felhasználhatóak lesznek. Sarbu-Simonyi Borbála, a Védegylet agrár programvezetője szerint: a gazdasági és a klímaválság megoldásában is kulcsszerepet játszhat a kisléptékű élelmiszertermelés és a helyi piacok. Ehhez további jogszabályi módosítások is szükségesek, mint például a piac- és vásártartás szabályainak pontosítása, jövedéki- és adótörvény hozzáigazítása a megváltozott viszonyokhoz. Emellett pedig a közelgő magyar uniós elnökséget is fel kell használni arra, hogy a magyar civil szervezetek véleménye uniós szintre is eljusson. A kisléptékű élelmiszertermelést, értékesítést és feldolgozást segítő céloknak és programoknak, azaz civilek véleményének is be kell épülniük a Közös Agrárpolitika (KAP) 2013- 2020 közötti stratégiájába – hangsúlyozzák a közleményben. Csizmadia László, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetségének szerint a hamarosan megjelenő jogszabály egyszerre segíti a vidékfejlesztést, egyszerűsíti a kisléptékű élelmiszerrendszer szabályozását és járul hozzá a magyar hagyományok ápolásához. A civilek fontosnak tartják azt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett módosítást is miszerint egy családban elég lesz egy regisztrált kistermelőt névjegyzékbe vetetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.