„Nem marad elköltetlen uniós forrás az agráriumban”

Nem marad elköltetlen uniós forrás a mostani uniós költségvetési ciklus végére a magyar agráriumban, mivel a 2007-2013 között Magyarország rendelkezésére álló, jelenlegi árfolyamon 1400 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás több mint 90 százalékát már lekötötték – jelentette ki Czerván György.
A szaktárca agrárgazdaságért felelős államtitkára ismertette: az uniós források felhasználása az önrészekkel együtt csaknem 3000 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé. Az 1400 milliárd forintos keretből 892 milliárd forint kifizetése történt meg eddig, és összesen 220 ezer pályázó részesült támogatásban.

Az észak-alföldi régióban több mint 65 ezer nyertes pályázó volt. Ez csak itt 290,3 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást jelent. Ez Jász-Nagykun-Szolnok megye vonatkozásában közel 11 ezer nyertest és több mint 56 milliárd forintnyi támogatást eredményezett.

A legtöbb forrás Jász-Nagykun-Szolnok megyében az állattartó telepek korszerűsítésére jutott, erre több jogcím is nyitva állt. Jelentősek voltak a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához (1,1 milliárd forint), az önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez (3,8 milliárd) és a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére (1,4 milliárd forint) nyújtandó támogatások, de az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (16,3 milliárd) is. Emellett a vidéki örökség megőrzése jogcím keretében elnyert több mint 39 millió forintos forrás segítségével felújították a megyében Tiszaörs római katolikus templomát. Tiszaszentimrén csaknem száz százalékos, 41 millió forintos támogatásból korszerű, hétszobás ifjúsági szálláshelyet alakítottak ki.

Jászboldogháza több fejlesztési célra is nyert támogatást, többek között 8,5 millió forintot kaptak a fürdőhely újjáélesztésére és fejlesztésére. A település Jászalsószentgyörggyel közösen 25 millió forintot kapott óvodakorszerűsítésre. Az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel partnerségben több LEADER pályázatban is részt vett: így jutott többek között új polgárőrségi robogókhoz.

Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a hálózatnak az elmúlt két évben közel 3,8 milliárd forint forrása volt arra, hogy olyan programokat szervezzen, amelyen népszerűsítheti a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eredményeit.

Példaként említette a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2,1 millió forintos támogatásával, a Túrkevei Kulturális Egyesület gondozásában megjelent A puszta utolsó krónikása című kötet, amely Szűcs Sándor írásainak gyűjteményét adja közre. A kiváló néprajztudós az Alföldön – ezen belül a Sárréten – élő emberek szavait, cselekedeteit jegyezte le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.