Könnyebb lesz eladni a kistermelői termékeket?

A kezdeményezés – amely 32 civil szervezet és számos termelő támogatását is bírja – a hazai kistermelők esélyeinek, a hazai élelmiszeripari termékek helyzetének javítását célozza. A tervezett jogszabályi változtatás nyomán, ha azt elfogadják, értékesíthetővé válhat a kistermelőktől származó feldolgozott termék – például sajt, lekvár, kolbász – a kiskereskedelmi és vendéglátó egységeknek is abban a megyében, ahol az árut előállító gazdaság található, illetve a szomszédos megyében is. Újra értékesíthetővé válhat a kistermelői nyers tej a közétkeztetés számára, illetve eladható lenne a nyers sertés-, szarvasmarha-, juh- és kecskehús is. Mindemellett egyszerűbben lehetne termelői vásárokat is szervezni – olvasható a Védegylet közleményében.

Nagyobb haszon a termelőknél

A konkrét javaslatokat a civil szervezetek közös levélben eljuttatták el a földművelésügyi, az egészségügyi, illetve a szociális és munkaügyi minisztereknek egyeztetést kezdeményezve az ügyben. Az élelmiszerek helyi előállításának és forgalmazásának megkönnyítésével egyetért az agrártárca – tájékoztatott Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára. Hozzátette: az általa képviselt minisztérium rövidíteni szeretné az élelmiszerláncot. Ez konkrétan azt jelenti: el kívánják érni, hoagy az eddiginél nagyobb haszon maradjon a termelőknél.

Mikro-vágóhíd – minden gond nélkül

Példaként említette: már korábban is lehetett pályázni mikro-vágóhíd létesítésére, de nem volt túl nagy az érdeklődés e lehetőség iránt. Ezért az FVM felügyelete alá tartozó iskolában, Pétervásárán létrehoztak egy ilyen kis mintaüzemet, ez mindenki számára megtekinthető. Jelezte: az ilyen mikro-vágóhídon, ellenőrzött körülmények között levágott állatok húsa minden gond nélkül kereskedelmi fogalomba hozható, például a falusi vendéglátásban. De a minisztérium támogatja a tej-automaták elterjesztését is. Sőt, a tárca – az alapvető szabályok betartása mellett – a különféle más termékek piaci árusítását sem nehezíti meg. Az ezt segítő civil kezdeményezésekkel a tárca egyetért, és támogatja azokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.