Bioerőmű Kaposváron 8 milliárd forintos beruházással

„A bioerőmű 2012 őszétől a somogyi megyeszékhely távhőellátásának 60 százalékát biztosítja majd, s ezzel részben kiváltva a gázalapú távhőszolgáltatást, mintegy 20 százalékkal csökkenhet a távfűtés díja. Emellett a fás szárú növényekből energiát termelő erőmű részben villamos-energiával is ellátja a várost” – mondta a polgármester.

Csökkenteni a gázalapú energiafüggőséget

Szita Károly közölte: a fő cél, hogy Kaposvár csökkentse a gázalapú energiafüggőségét, főként a lakosság egyharmadát érintő távfűtéses lakások esetében és az önkormányzat intézményeiben, valamint ösztönözze a gázfűtéses lakások tulajdonosait, hogy új fogyasztóként bekapcsolódjanak a távfűtés-hálózatba. A polgármester szerint a helyi energiahordozókra épített ellátás hozhatja a legjobb megoldást. Erre példaként elmondta: az idén 50 millió forintból elkészül egy vezeték, amely a kaposvári cukorgyárból biogázt szállít a jelenleg felújítás és korszerűsítés alatt álló városi fürdőbe, részben kiváltva ezzel a jelenlegi gázfelhasználást és csökkentve a költségeket.

A fás szárú anyagokra alapoznak

Kele József kiemelte: az ELMIB csoport egy Nyugat-Európa számos országában bevált, modern technológiájú, környezetbarát bioerőművet tervez Kaposvárra, amely elsősorban helyben beszerezhető faalapanyagot – erdészeti és faipari hulladékot, fűrészport, illetve a faipari felhasználásra egyébként alkalmatlan aprítékot – használ majd fel. Mint arról beszámolt, a fás szárú anyagokra alapozó erőmű előnye más, hagyományos erőművekkel szemben az alacsonyabb környezetterhelés. A létesítmény gyakorlatilag füstmentesen üzemeltethető, miközben a hátramaradó hamu – megfelelő technika alkalmazásával – a termőtalaj minőségének javításához is felhasználható lesz.

A terület 382 milió forintba került

A társaság a beruházáshoz szükséges területet az önkormányzattól vásárolta meg 382 millió forintért. A 35 megawattos kazánnal megépülő erőmű a tervek szerint 2012-ben kezdi meg a működését. Kele József a beruházás menetéről szólva közölte: az idén beszerzik a szükséges hatósági engedélyeket, az építkezés jövőre indul. A vezérigazgató tájékoztatása szerint az ELMIB csoport egy magyar magántulajdonosi háttérrel rendelkező energetikai társaság. Konszolidált árbevétele 2008-ban – az előzetes adatok szerint – megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint a két és félszerese. A társaság adózott eredménye – hasonló arányban emelkedve – megközelítette a másfél milliárd forintot. A csoport konszolidált saját tőkéje 8 milliárd forintra nőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.