Idén a mezőgazdaság visszaesésével kell számolni

A mezőgazdaság helyzetét időről időre értékelő kiadványt az Agrár Európa Kft. és a Kopint-Tárki Zrt. közösen készíti. Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója azzal indokolta a valószínű visszaesést, hogy a pénzügyi gondok miatt alacsonyabb lesz az ágazat input-felhasználása, továbbá a múlt évi kedvező időjárás sem ismétlődik meg várhatóan. A visszaeső belföldi reáljövedelmek mellett a belföldi élelmiszerpiac az elemző szerint 2-3 százalékkal tovább zsugorodhat. A gyenge forint viszont segítheti az agrár- és élelmiszerexportot, amely így elérheti a tavalyi szintet.

Csökkent az élelmiszerpiac

A helyzetet részletezve Szabó Márton utalt arra: szerinte a belföldi élelmiszerpiac harmadik éve tartó zsugorodásának üteme a múlt év derekán ugyan valamelyest lassult, de azután ismét erősödött. Ez a tendencia folytatódott az idei év első két hónapjában is, januárban és februárban két százalékkal csökkent a belföldi élelmiszer-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest.

Hullámzó árak

A mezőgazdasági termelői árak kétéves növekedés után tavaly három százalékkal csökkentek. A hónapok óta tartó jelentős áresés miatt 2009 februárjában például a termelői árak 27,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A Kopint-Tárki szakértője szerint ebben a tendenciában a következő hónapokban sem várható változás. Az élelmiszerárak a mezőgazdasági termelői árakhoz hasonlóan 2007-ben és 2008-ban szokatlan mértékben nőttek – 11,5 és 10,2 százalékkal -, a korábbi nagy alapanyag-áremelkedés a múlt év nyaráig beépült a fogyasztói árakba. A 12 havi fogyasztói árindex ugyanakkor jelentős mértékben mérséklődött, az utóbbi hónapokban 4-5 százalék között alakult. Az idei év elején a korábban erősen dráguló élelmiszerárak csökkentek, mérséklődött egyebek között a sajt, az étolaj, a sertés- és a baromfihús ára is. Szabó Márton úgy vélte, a gyenge forint kis mértékben emelheti az árakat, mivel drágultak a behozott élelmiszerek.

Tovább javult az egyenleg

Az agrár-külkereskedelemben a múlt évben jelentős volt a többlet, elérte az 1,9 milliárd eurót. Az idei év első két hónapjában az agrárexport és -import euróban számítva hasonló arányban esett vissza. Ez 7,4, illetve 9,7 százalék volt. Így a magyar agrárkivitel egyenlege tovább javult. Szabó Márton megítélése szerint az agrárium válsággal szembeni ellenálló-képességét jelzi, hogy egyidejűleg a teljes magyar exportárbevétel 30,4 százalékkal, az import pedig 31 százalékkal esett vissza. Ettől az agrárium hasonló mutatóinak csökkenése lényeges mértékben elmaradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.