Jóváhagyta a teherautó-útdíjak reformját az Európai Parlament

A teherautókra vonatkozó útdíj összege ezentúl a megtett távolságon alapul, így jobban érvényesül a „szennyező fizet”-elv, döntött az Európai Parlament csütörtökön. A lényeg: időalapú díjszabásról távolságalapúra kell váltani, csökkentett díjszabás zéró- vagy alacsony kibocsátású járművek esetén, illetve új szabályok a buszokra, kisteherautókra és személyautókra.

Az Európai Parlament döntése zöld utat ad az uniós kormányokkal született megállapodásnak, amely a teherautókra és kamionokra a transzeurópai hálózat (TEN-T) részét képező utakon a tagállamok által kivethető úthasználhati díjakat szabályozza. Az új szabályok nem teszik kötelezővé a tagállamok számára az országon belüli útdíjak bevezetését, azonban ha egy kormány mégis úgy dönt, hogy saját országában díjkötelessé teszi a TEN-T utak használatát, akkor az uniós szabályok szerint kell eljárnia.

Távolságalapú útdíj időalapú helyett

A szabályok felülvizsgálatának az volt a célja, hogy a fizendő díj összegét ezentúl az úthasználat időtartama helyett a távolsága határozza meg, mert ez a megközelítés jobban érvényre juttatja a „szennyező fizet” és a „felhasználó fizet” elveket.

A képviselők elérték, hogy a TEN-T közelekedési törzshálózatot használó nehézgépjárművek (teherautók, kamionok és buszok) számára kötelező matricákat (azaz időalapú díjtételt) a tagállamok az új szabályok életbe lépésétől kezdődő nyolc éven belül kivezessék, és helyettük távolságalapú díjakat alkalmazzanak. Ha azonban az új díjszabás adminisztratív és üzemeltetési költsége az úthálózat egyes részein a várható bevételekhez képest bizonyítottan aránytalanul magas lenne, akkor azon a szakaszon fenntartható az időalapú díjszabás.

Zöldebb útdíjak

A kevésbé környezetszennyező járművek elterjedésének felgyorsítása érdekében a tagállamoknak 2026-tól a teherautókra és buszokra azok széndioxid-kibocsátása, a furgonokra és minibuszokra pedig az Euro kibocsátáscsökkentési teljesítményük alapján különböző útdíjat kell megállapítaniuk. A zéró- vagy alacsony kibocsátású járművekre jelentősen alacsonyabb útdíjat kell majd előírni.

Útdíjak kisteherautókra és személyautókra

Az új szabályok értelmében a külföldről érkező, alkalmi úthasználókkal való méltányosság jegyében a személyautók matricáit rövidebb időtartamra (egy napra, egy hétre vagy 10 napra) is meg lehet majd váltani, árukat pedig maximálják. Azok az országok, amelyek az úthasználati díjat könnyebb járművekre – kisteherautókra, minibuszokra és személyautókra – is kiterjesztenék, választhatnak majd az idő-, vagy távolságalapú rendszer közül.

Nagyobb átláthatóság

A képviselők azt is elérték, hogy a tagállamok három évvel a szabályok életbe lépése után nyilvánosan beszámolnak majd az országukban kivetett útdíjak összegéről és arról, hogy hogyan használják fel a bevételt. A képviselők azt szeretnék, ha az útdíjból befolyó pénzek a fenntartható szállításhoz, infrastruktúrához és mobilitáshoz járulnának hozzá.

Giuseppe Ferrandino (S&D, Olaszország) jelentéstevő szerint „…a teherautók időalapú matricájának kivezetése egységesíti majd a jelenleg zavaróan sokszínű rendszert. Arra sarkalljuk a fuvarozási ágazatot, hogy használjanak tisztább gépkocsikat. Nagyon örülök, hogy mindenféle forgalomban lévő járműtípusra sikerült kiharcolni az egynapos matricát, mert ennek köszönhetően az egy-egy országon csak átutazók is méltányos árat fizetnek majd. Ez az idegenforgalom szempontjából is jó hír: ezentúl nem járnak rosszul az útnak indulók.” A vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

A szabályok 20 nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való megjelenésük után lépnek életbe. A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az új szabályok alkalmazására.