Kedvező ellenőrzési tapasztalatok a szezonális vendéglátóhelyeken
Ezt ismertette Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatóján. Közölte: a kiemelt nyári ellenőrzési akcióban – amelyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) rendelt el és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai hajtanak végre – a szezonálisan működő vendéglátóhelyekre, a zöldségek és gyümölcsökre, köztük a dinnyére különösen nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök. A most elvégzett ellenőrzések során a szezonálisan működő vendéglátóhelyek 16 százalékánál, 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel a szakemberek. Ezek között gyakoriak voltak, a személyi higiénés hiányosságok, a jelölési hibák, valamint az élelmiszer higiénés oktatás hiánya és a HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák. Bognár Lajos emlékeztetett: a vizsgált szezonális vendéglátóhelyek 6 százalékánál – 68 létesítménynél – hatósági intézkedésre volt szükség ahhoz, hogy a működésük élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató legyen. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma. A szóban forgó vendéglátóhelyek közül a tevékenységet 7 helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni. A leggyakoribb hiányosság az ellenőrzött élelmiszerekkel, azok tárolásával, jelölésével összefüggő szabálytalanság (18,3 százalék) volt. A HACCP rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos hiányosságok a létesítmények 6,4 százalékánál jelentettek problémát. A műszaki feltételek, gépek, berendezések és eszközök állaga a vizsgált konyhák csaknem 6 százalékánál hagyott kívánni valót maga után. A kisebb súlyú élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt 95 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, míg 14 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 220 ezer forint értékben. Harmincnyolc esetben pedig az élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot állapítottak meg a szabálytalanságok miatt 3 millió forint értékben. Öt élelmiszer eredetű megbetegedést vizsgáltak ki: ebből 1 esetben, Fejér megyében konyha működését kellett felfüggeszteni, a helyettes államtitkár az üzemeltetőt nem nevezte meg. Jelezte azonban, hogy a Hankook üzemi konyhájánál a vizsgálatok folyamatban vannak, az ismétlődő események miatt a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal központja is ellenőrzést tart. A dinnyebelföldi termesztésből származó tételek ellenőrzésekor az esetek döntő többségében a dinnye minősége, érettsége és tisztasága megfelelő. Az elmúlt évekhez viszonyítva javult a minőség.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.