Nagyobb a gombafertőzöttség a búzában a tavalyinál

A szakember közölte: a magyar termelők felkészültek a gombabetegségek elleni védekezésre, már korábban megtették a szükséges intézkedéseket, azaz a megfelelő vegyszerekkel permeteztek, hogy védekezzenek a búza gombásodása ellen. Az aratás során pedig külön kezelik az ár- és belvizes területről származó termést. Vagyis: elkülönítik attól a betakarított mennyiségtől, ahol az időjárás nem okozott gondot. Így elkülönítve tisztítják azokat. Például fuzáriummal fertőzött mag nem kerülhet az egészséges szemek közé. Vancsura József azt nem tudta megmondani – mivel erről nem készült országos felmérés, hogy milyen arányú most a búza fuzárium fertőzöttsége. Azt azonban leszögezte, hogy minden termelő saját jól felfogott érdeke, hogy a vásárlónak csak egészséges, tiszta árut adjon el – húzta alá a GOSZ elnöke. Most a betakarított búza mennyisége – a mintegy egymillió hektáros vetésterületről – 80 százalékos arányú. A búza minőségét tekintve egyharmad a takarmány-, egyharmad az euró- és egyharmad a magyar étkezési minőség. Azaz a betakarított búza mennyiségének több, mint 50 százaléka étkezési minőségű. Vancsura József örvendetesnek tartotta, hogy az utóbbi időben emelkedett a búza ára, ami most tonnánként 42-45 ezer forint között mozog. Hozzátette: emiatt a liszt ára is emelkedett kilogrammonként 50 forint 65-75 forint közé. Utalt arra is az ár nem szokatlan, mivel három éve 60 ezer forint volt a búza a tonnája, míg a liszt kilóját ekkor általában 90 forintért adták. Megjegyezte viszont, hogy a kenyér árát a liszt ára csak kevésbé befolyásolja, mivel annak csak 20-30 százalékát teszi ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.