Ősszel jön az osztatlan közös vitája

naaAz ősszel a parlament elé kerülhet az osztatlan közös földtulajdonok felszámolását célzó birtokrendezési jogszabálycsomag, és az agrártárca vizsgálja a hazai agráriumot érintő adózási rendszer átalakítási lehetőségeit is.

Az Agrárminisztériumban (AM) a nemzeti birtokrendezési program keretében elkészültek az osztatlan közös tulajdonforma arányának csökkentését célzó jogszabályi módosítások, amelyekkel kapcsolatban a szükséges egyeztetéseket is lefolytatták, s a parlament elé kerülhet a tervezet – mondta Nagy István miniszter laptársunknak.

Az őstermelőket és a családi gazdálkodókat érintő adórendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseket, lehetséges irányokat tárcaközi munkacsoport keretében jelenleg is vizsgálják – többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának adójavaslatait is megvitatták.

Az időjárási kihívások – tavaszi aszály és fagy, illetve az aratáskor hullott eső – ellenére a mezőgazdaság 2019-ben is kedvező évet zár – véli Nagy István. Jövőre 100,8 milliárd forintot használhatunk fel nemzeti agrártámogatásokra, amelyet az uniós kiegészítéssel működő támogatások – így például a méhészeti program, vagy az iskolatej és iskolagyümölcs program – hazai társfinanszírozása további 12,4 milliárd forinttal növel – mondta a miniszter. Ez az összeg a 2019-es forrásokat mintegy 4,6 milliárd forinttal haladja meg.

Az afrikai sertéspestist (ASP) a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelten kezeli. Hazánk vaddisznó-állományán belül terjed a vírus, és ezt az Országos Járványvédelmi Központ napi szinten figyeli. A hatóság az újonnan feltárt megbetegedésekhez igazodva intézkedik a fertőzött és szigorúan korlátozott területek növeléséről, valamint szükség szerint a közepes és magas kockázatú területek módosításáról.

Ahol pedig vaddisznókban kimutatták az ASP-t, fokozottan és soron kívül vizsgálják mind a háztáji kis létszámú, mind a nagy létszámú állattartó telepeket a betegség gyors detektálása és megelőzése érdekében. A betegség nagy kockázata miatt a hatóság rendkívül szigorúan lép fel, így már csupán az afrikai sertéspestis gyanúja alapján is elrendelhetik a sertésállományok felszámolását. Ilyen gyanú nyomán már számoltak is fel háztáji sertéstelepeket, de a betegséget a laboratóriumi vizsgálatok egyik esetben sem erősítették meg – tette hozzá a miniszter.

Az év elején létrejött egy generációváltást elősegítő tárcaközi munkacsoport – mondta Nagy István. Most zajlik az a munka, amelynek során meghatározzák a beavatkozási pontokat és kidolgozzák a legfontosabb lépéseket. A kiemelt ügyek közé tartozik az agrárörökléshez és a gazdaságátadáshoz kapcsolódó szabályozás kérdésköre, a gazdaságátadást ösztönző eddigi támogatási tapasztalatok és lehetőségek új KAP-ba illesztése, de nagy fontosságot tulajdonítanak a generációk között párbeszédnek is.