Szakértők öntenek tiszta tejet a pohárba

Noha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaldta az EU átlagot, mégis 2,6 százalékos csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva. Mi, magyarok ugyanis átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet ittunk meg 2010-ben, kevesebb, mint felét a szakértők által javasolt napi fél literes mennyiségnek. A legnagyobb tévhitek körében, a magyarok 53 százalékában még mindig tévhitként él, hogy hőkezelés során elvesznek a tejből a legfontosabb tápanyagok, vagy hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, ahogy azt a lakosság 64 százaléka hiszi. Ezzel szemben tény, hogy az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása. Az EU átlag 63,06 liter, a világátlag pedig 32,64 liter. A tejfogyasztási ranglista élén továbbra is az írek állnak (131,1 liter), őket követik a finnek, átlag 128,8 liter éves tejfogyasztásukkal. Franciaország (56,8 liter), Ausztria (54,8 liter) és Szlovákia (52,6 liter) is mögöttünk foglal helyet a tejes tabellán, a sort pedig Lengyelország (37,4 liter), Románia (37,4 liter) és Bulgária (23 liter) zárja. Az hogy a magyarországi tejfogyasztás 2,6 százalékkal csökkent, nem egyedülálló, az Európai Unió átlaga 4%-kal kevesebb az előző évhez képest. Az elmúlt évhez képest nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága: a 15 éves és idősebb magyar népesség 85%-a fogyaszt hetente legalább egyszer tejet, a lakosság több, mint háromnegyede naponta vagy hetente többször – mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője.  A tejfogyasztás mennyiségének enyhe csökkenését tehát nem az okozta, hogy kevésbé gyakran fogyasztanánk, hanem hogy alkalmanként egy picit kevesebbet iszunk belőle   tette hozzá a szakember.  A fogyasztáscsökkenés hátterében áll az is, hogy számos, tejhez kapcsolódó tévhittel találkozunk, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak – mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa.

Írta: Illés Martina

Vélemény, hozzászólás?