Tabajdi konkrét és gyors intézkedéseket javasol a tejválságra

Tabajdi szerint azonnali és határozott intézkedésekre van szükség, annak érdekében, hogy megfékezzük a rendkívül súlyos európai tejválságot és helyreállítsuk a tejpiac egyensúlyát. „Az új tagállamok különösen szorult helyzetben vannak, hiszen a mezőgazdasági támogatások egyenlőtlensége miatt csupán a nyugati termelők kvóta alapú támogatásának 60 százalékát kapják meg” – mondta Tabajdi Csaba, szocialista delegációvezető, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja a mai plenáris ülésen.

Növelni kellene a kvóta-alapú támogatásokat

Ennek ellensúlyozására javasolta a magyar kormány a kvóta-alapú támogatások jelentős növelését, amely méltányos megoldást jelentene fair az új tagállami gazdák részére. A Bizottság azonban mind ettől, mind az európai agrárium legmeghatározóbb szereplőjének, a Franciaországnak azon javaslatától elzárkózott, amely az exporttámogatásokat emelte volna jelentős mértékben. “Fontos lenne végre választ kapnunk arra a kérdésre is, hogy miért fulladtak kudarcba az Európai Bizottság erőfeszítései a nagy kereskedelmi láncok erőfölényének megtörése a mezőgazdasági termelőkkel szemben. Ez az erőfölény egyszerre hátrányos a termelőnek, és a fogyasztóknak, akik semmit nem érzékeltek a felvásárlási árak drasztikus csökkenéséből az elmúlt időszakban.

Közösségi ármegfigyelő információs rendszert!

Segítheti a probléma megoldását a közösségi ármegfigyelő információs rendszer létrehozása, mely a fogyasztói és termelői árak nyomon követésével folyamatosan mutatja a termelők árrészesedését az élelmiszer-kereskedelmi láncon belül” – hangsúlyozta a magyar EP képviselő. A versenyképesség középtávú javításának lehetőségeit nagymértékben elősegítené az a javaslat, amely 600 millió euró tőkével tejágazat-szerkezetátalakítási alapot hozna létre, illetve ha jelentősen kiterjesztenénk az iskolatej programot.

Mariann ellenáll és optimista

Tabajdi Csaba emlékeztetett arra, hogy Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági biztos mára tulajdonképpen szembehelyezkedett a tagállamok többségével, hiszen tejpiaci intézkedéseivel figyelmen kívül hagyta 16 tagország szakminiszterének közös nyilatkozatát. Érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért ragaszkodik ennyire makacsul az álláspontjához, amellyel a tagállamok többsége nem ért egyet. Fisher Boel asszony szerint a tejágazat válsága a gazdasági válság hatásaként értelmezhető, melyek egymással párhuzamosan stabilizálódnak majd. Ebben lehet is igazság, de amíg ez bekövetkezik, addig termelők ezrei mennek csődbe, és hagynak fel a gazdálkodással.

“Mint döglött lovon a patkó…”

Tabajdi szerint a Bizottság intézkedései tehát csak annyit érnek, mint “döglött lovon a patkó”. Érthetetlen, hogy a Bizottság egyfelől prioritásként kezeli a vidékfejlesztést, és az európai táj agrárkultúrájának megőrzését, egy más területen hozott intézkedéseivel pedig – gondolok itt a tejszektor stabilizálását célzó intézkedéseire – pont ezekkel a törekvésekkel megy szembe. A tejtermelés szervesen kötődik a mezőgazdasági termelés teljes vertikumához, ezért a szektorban mutatkozó gondok kihatnak más ágazatokra is, így rövidesen nem csak szektoron belüli válságról beszélhetünk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.