Történelmi csúcson a befektetési alapok vagyona

A korábbi történelmi csúcsot jelentő 3.200 milliárd forintos összvagyont több mint két éve, 2008. február végén mérték. Márciusban a befektetési alapok vagyonát a tőkebefektetések mellett 82 milliárd forint hozam is növelte, így egy hónap alatt 5,8 százalékos volt a bővülés. Temmel András (képünkön), a BAMOSZ főtitkára szerint a folytatódó kamatcsökkentések, a márciusban meglóduló tőkepiacok, valamint az alapok utóbbi időben magas hozamai is hozzájárultak ahhoz, hogy folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás az alapokba. Amint a főtitkár hozzátette, az elmúlt három és fél évben mindössze háromszor fordult elő, hogy a befektetési alapokba egy hónapon belül újonnan elhelyezett tőke mértéke meghaladta a 100 milliárd forintot.

A tőke már csak áramlik

Az idén januárban 94 milliárd, februárban 53 milliárd forint tőke áramlott a befektetési alapokba, a hozamok januárban 6,2 milliárd, februárban 8,9 milliárd forintot tettek hozzá a vagyonhoz. Tavaly egész évben 130 milliárd forint volt a tőkebeáramlás, a hozamokkal együtt pedig közel 500 milliárd forintot tett ki a vagyongyarapodás. Az idén márciusban csaknem minden alaptípusba érkezett friss pénz, de kiemelten a lakossági befektetők által preferált pénzpiaci, rövid kötvény, ingatlan és garantált alapok teljesítettek a legjobban. A hónapban egyedül a likviditási, és a származtatott alapokból történt jelentősebb tőkekivonás, míg a kiegyensúlyozott vegyes, és a hosszú kötvény alapok esetében jelentősen csökkent a tőkekivonás februárhoz képest. Az összesen 102 milliárd forintos márciusi tőkebeáramlásból mintegy 15 milliárd forint érkezett az intézményi alapokba. A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok, ezek adják az összvagyon többségét, 62,5 százalékát. Vagyonuk márciusban 5,4 százalékkal bővült, a tőkebefektetések 63,5 milliárd forintot, a hozamok 43,3 milliárd forintot tettek ki.

Az ingatlanalapok vagyona az átlagnál gyorsabban nőtt

A garantált alapok vagyona márciusban 3,1 százalékkal 421 milliárd forintra nőtt. A hónapban elindult négy új alapba összesen 28,5 milliárd forintot tettek a befektetők. A lejáró és átalakuló alapok miatt azonban a nettó tőkebeáramlás csak 8 milliárd forint volt, a hozamok pedig további 4,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A tőkepiacok látványos márciusi emelkedése kedvezett a részvényalapoknak. Vagyonukat 6,6 milliárd forint friss tőke és 27,6 milliárd forint hozam növelte, ennek hatására a vagyon 10 százalékkal 378 milliárd forintra nőtt. Leggyorsabban a hazai tiszta részvény alapok vagyona gyarapodott. Az ingatlanalapok vagyona az átlagnál gyorsabban nőtt: 6,6 százalékkal 335 milliárd forintra emelkedett. Márciusban az előző havit is meghaladó, 18,7 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe a termékekbe, és további 2,1 milliárd forint hozamot is termeltek.

Jól zártak a kötvényalapok is

Jó hónapot zártak a kötvényalapok is: vagyonuk 9,1 százalékkal 304 milliárd forintra nőtt. Ezek az alapok 17,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és közel 8 milliárd forint hozamot értek el. A legnépszerűbbek a rövid kötvényalapok voltak, ezek vagyona 14,3 százalékkal gyarapodott, ami 17,4 milliárd forint friss tőkéből, és mintegy 3,2 milliárd forint hozamból jött össze. A pénzpiaci alapok valamivel szerényebben bővültek márciusban. Összesen 39 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 3,8 milliárd forint hozamot termeltek, így vagyonuk 3,5 százalékos növekedéssel 1.283 milliárd forintot ért el a hónap végére. A legnépszerűbbek a magyar pénzpiaci alapok voltak, de jelentős volt az érdeklődés az euróövezeti likviditási, és pénzpiaci alapok iránt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.