Vigyázatlan volt Vincze

Kocsi Emília elmondta: a borhamisításnak minősülő eset miatt a hatóság 30 napra bezáratta a borászatot; a szőlőfeldolgozás folytatódhat, ám a borértékesítés tilos. Hozzátette, hogy az ügyben feljelentés is születhet. Ugyanakkor az eset pikantériájának nevezte, hogy a kiküldött ellenőr nem találta meg a megjelölt tételt a borászatnál.

Saját maguk küldték be a bort

Az igazgató-helyettes elmondta: a Vincze Borászat Kft. 6 palack eredetvédett egri bikavért küldött be az igazgatósághoz, azért, hogy adjanak ki forgalomba hozatali engedélyt a mintával megegyező, 250 hektoliternyi, a pincészetében tárolt borra. A borászat a mintához csatolta a hegybíró által kiállított származási bizonyítványt, illetve egy érzékszervi bírálatról szóló határozatot. Ugyanakkor az egyik palack tartalmának laboratóriumi vizsgálata során megállapították, hogy a bor literenként 21,6 gramm glicerint tartalmaz, noha természetes körülmények között csupán literenként 6-10 gramm lehet ez az érték. Ez azt jelenti, hogy a borhoz, annak feljavítása céljából utólag adagoltak glicerint, ami hamisításnak minősül – mondta Kocsi Emília. (Szakértők szerint a glicerint azért keverik a borba, hogy az testesebbnek tűnjön, ugyanakkor fejfájást, hasmenést okozhat.) A kiküldött ellenőr viszont nem találta meg a 250 hektoliteres tételt a pincészetben. Vincze Béla azt állította, hogy a bor két másik pincészetben található.

Akár 75 millióra is büntethetnek

Ezt követően mintát vettek mindkét pincészetnél, illetve abból a borból is, amelyet Vince Bélának a beküldött tétellel megegyező ellenmintaként palackban kellett tárolnia. Előbbiekben nem, utóbbiban viszont újra glicerintöbbletet mutattak ki a vizsgálatok; ezt követően zárták be a pincészetet – ismertette az esetet Kocsi Emília. Hozzátette: a származási bizonyítvány valóságtartalma is megkérdőjelezhető, hiszen a hegybírónak meg kellett volna győződnie arról, hogy az értékesítésre váró bor valóban megtalálható-e a pincében. Ez utóbbi körülmény felveti az okirat-hamisítás gyanúját. Végül hangsúlyozta: a további lépésekről akkor dönthetnek, ha jogerőre emelkedett a szeptember 22-én kelt, a pincészet bezárásáról szóló határozat. Ez 15 nap. Ezt követően akár büntető feljelentéseket is tehet az igazgatóság, a minőségvédelmi bírság összege pedig literenként 3 ezer forint lehet. Vagyis a 250 hektoliter esetében 75 millió forint – mondta az igazgató-helyettes.

Vincze barátja kérésére adta a nevét

Vincze Béla – aki 2005-ben elnyerte az Év borásza címet – elmondta: egy barátja kérésére adta a nevét a bormintákhoz, amelyek két másik egri pincészetből származnak. Barátjának a leadott szőlőért tartozott a két pincészet, amit végül nem pénzben, hanem bor formájában fizettek ki számára – tette hozzá. A borász ugyanakkor elismerte, hogy elővigyázatlan volt az ügyben. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy miért nem találta meg a hatóság a glicerinnel kezelt bort a két másik pincészetben. Arról pedig hivatalosan nem értesült, hogy az általa tárolt ellenmintában viszont kimutatta a glicerintöbbletet a hatóság. Végül hangsúlyozta, hogy fellebbezést nyújt be a pincebezárás szankciója ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.