Szlovákia élelmiszer szempontjából a legkevésbé önellátó ország az EU-ban
„Szlovákiában és főleg annak déli részén kitűnő a termőföld, közel 20 évvel ezelőtt csaknem teljesen önellátó volt az ország élelmiszerből. Jelenleg pedig ott tartunk, hogy az élelmiszerből az ország igényeinek felét sem tudjuk ellátni” – mutatott rá Miklós László. A volt miniszter szerint ennek a folyamatnak több negatívuma is van, ezek egyike, hogy az élelmiszeripari és agrárágazat leépülésének egyenes következménye a vidék leszakadása. Ez pedig kiemelten veszélyezteti a nagyrészt vidéken élő szlovákiai magyarság életszínvonalának hosszú távú alakulását is. „A kilencvenes években Szlovákia élelmiszer-önellátása átlagban 80 százalék körül mozgott, ez mostanra legalább 30 százalékkal visszaesett” – mondta a helyzettel kapcsolatban Milan Semancík, a szlovák élelmiszeripari és agrárkamara elnöke. Hozzátette: ilyen mértékű visszaesés az Európai Unió egy országában sem volt tapasztalható. Miklós László szerint az ágazat leépüléséhez nagyban hozzájárult, hogy a szlovákiai agrártermelők nehezen tudnak konkurálni a külföldi behozatallal, mivel az európai uniós átlaghoz képest alacsony az ágazat EU-s támogatása. „Átlagban Szlovákiában 206 euró támogatást kap egy hektárra az itteni gazda, ez 20 százalékkal kevesebb, mint mondjuk Csehországban, Ausztriában vagy Magyarországon” – mutatott rá Miklós László. Hozzátette: ezt a különbséget semmilyen gazdálkodással nem lehet behozni, nem beszélve arról, hogy vannak olyan európai uniós tagországok, amelyekkel összehasonlítva a különbség még nagyobb.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.