Vállalkozóbarát új vendéglátó-ipari rendelet
Az új vendéglátó-ipari rendelet által rugalmasabbá válnak a vendéglátóhelyekre vonatkozó előírások illetve a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelménye is átláthatóbb, egyszerűbb lesz. Kardeván Endre rámutatott: az ágazat működését eddig három különböző fajta rendelet is szabályozta, ez az állapot pedig „káoszosnak” nevezhető.Az elkészült dokumentum élelmiszerbiztonságilag és a fogyasztók egészsége szempontjából is jelentős előrelépés. A rendelet alkotóinak az volt a célja, hogy ne terheljék indokolatlan kötelezettséggel a vendéglátással foglalkozó vállalkozókat, ugyanakkor garantálják a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát. Az államtitkár elmondta: több lényeges pontot is újraszabályozunk, megszűnnek olyan indokolatlan adminisztratív előírások, mint például a fagylaltkönyv. Lehetőség nyílik a kistermelői nyers tej átvételére, valamint korszerűbbé válik az ételminta tárolására vonatkozó szabályozás is – fűzte hozzá. Továbbá – hangsúlyozta -, az új rendeletben meghatározták a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználásra vonatkozó szabályokat is. Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár elmondta: a szabályozás arra törekszik, hogy az Európai Unió minimum elvárásainál ne követeljen többet. Könnyebbséget fog jelenteni az, hogy elkerülhető lesz a kétfázisú mosogatás, valamint elég lesz csak a hűtőszekrényen belül elkülöníteni az árukat. Hangsúlyozta: újítás, hogy a vendéglátó-ipari egységek negyven kilométeres körzetben továbbértékesíthetik a termékeiket.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.