A KAP radikális reformja elkerülhetetlen

Tabajdi „A közös agrárpolitika jövőjéről a globális élelmiszerválság tükrében” című panelbeszélgetésen adott elő. Felhívta a figyelmet arra, hogy Gráf József magyar mezőgazdasági miniszter már évek óta hangsúlyozza ennek szükségességét. Ha képesek leszünk a termelési kapacitások kihasználására és a versenyképes termelésre, az Európai Unió és benne a magyar mezőgazdaság valódi nyertese lehet a globális folyamatoknak. Eközben sem szabad azonban megfeledkeznünk a szegényebb társadalmi rétegekről, akik egyre nehezebben jutnak majd egészséges és változatos étrendhez – mondta Tabajdi.
Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a KAP jövőjéről szóló vitát különösen aktuálissá teszi az elmúlt években zajló, és 2008-ban robbanásszerűen jelentkező élelmiszerár- növekedés. A globális élelmiszerár-emelkedés új helyzetet teremt, bár annak összetett okairól és az egyes tényezők szerepéről még vita folyik. „Az egyre inkább felfutó bioüzemanyag programok, különösen az amerikai bioetanol program, Kína és India dinamikusan növekedő élelmiszer-kereslete, és a kőolaj, valamint a műtrágya világpiaci árának drasztikus emelkedése mind szerepet játszottak az árnövekedésben. Mára bizonyosan kijelenthető, hogy az élelmiszerár-növekedés tartós, az olcsó élelmiszer kora véget ért, az élelmiszertermelés pedig stratégiai jelentőségű ágazattá vált a XXI. Században” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.
A Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatban három álláspont létezik az Európai Unióban. Az első – melyet a britek képviselnek – teljes piaci liberalizációra törekszik, a közvetlen agrárkifizetéseket felszámolná, és ezzel gyakorlatilag megszüntetné a KAP-ot. Ez a megoldás Magyarország számára teljes mértékben elfogadhatatlan. A második lehetőség a társfinanszírozás bevezetése. Ez kizárólag kötelező jelleggel történhet. Magyarország és az új tagállamok ebben a megoldásban sem érdekeltek, hiszen a csatlakozást követően hosszú évekig kötelező jelleggel „társfinanszírozzák” a közvetlen kifizetéseket. A harmadik álláspont, amely mellett Tabajdi Csaba is érvelt a konferencián a KAP radikális reformját szorgalmazza. „Alapjaiban kell megváltoztatnunk a Közös Agrárpolitikát, különben 2013 után a KAP ellenzői drasztikusan csökkenteni fogják költségvetését. Növelni kell a mezőgazdasági támogatások társadalmi elfogadottságát, bebizonyítva az állampolgároknak, hogy a termelő nem extra jövedelemként kapja a támogatást, hanem azokért a közjavakért cserébe, amelyeket a termelés során állít elő, és amelyek az egész társadalom érdekeit szolgálják. A 2013 után hatályba lépő KAP-nak segítenie kell, hogy globálisan versenyképes, de minden szempontból környezetbarát európai mezőgazdaság jöjjön létre, amely magas élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő termékeket állít elő, és átlátható, igazolható támogatásokat nyújt a termelőknek” – magyarázta Tabajdi.
Hangsúlyozta, hogy a KAP jövőjéről folytatott tárgyalások során Magyarország legfontosabb szövetségese Franciaország, amely nélkül elképzelhetetlen a KAP reformja. A két ország között már eddig is kiváló együttműködés alakult ki kormányzati szinten, Gráf József magyar és Michel Barnier francia agrárminiszterek között, valamint az Európai Parlamentben, ahol a magyar érdekeket a Mezőgazdasági Bizottság egyetlen magyar főtagjaként Tabajdi Csaba képviseli. Az EP képviselő kifejtette,  2008. április 11-én, a szervezésében megvalósult Nádudvari Első Magyar Agrárakadémián megkezdődött a magyar-francia szövetségépítés, amely a franciaországi La Rochelle-ben folytatódott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.