A magyar agrárium jelentős tartalékokkal rendelkezik

itAz elmúlt 9 évben komoly eredményeket ért el a magyar agrárium termelékenysége, amely európai uniós összehasonlításban is kiemelkedően fejlődött – mondta Nagy István agrárminiszter.

A miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei fórumán, Vasszécsenyben tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén összesen több mint 680 milliárd forintot használtak fel a gazdák az uniós és hazai forrásokból. Nagy István kiemelte, hazánk kivételesen jó adottságok birtokában van, amelyeket feltétlenül ki kell használni.

Hozzátette: az egyik kulcságazat a szántóföldi növénytermesztés, amely mezőgazdaságunk egyik stabil alappillére. Ezt támasztják alá az őszi betakarítási adatok is. A legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növényünk a kukorica, amely idén Vas megyében 26 ezer hektáros területről hektáronként 8,5 tonna hozammal, összesen 200 ezer tonnás termést adott – hangsúlyozta a tárcavezető. Kifejtette: napraforgóból 6800 hektárról 3 tonna hektáronkénti hozam mellett 20 ezer tonnás termést takarítottak be.

A miniszter kitért arra is, hogy a betakarítás sikeres elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Országos szinten az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97 százalékos, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött. Nagy István elmondta, hogy a korszerű fejlesztések nélkül elképzelhetetlen a magyar agrárium jövője. A rendezvény végén átadták az V. Vas megyei betakarítási verseny díjait.