A mezőgazdasági bizottság és a génbankok

A szakállamtitkár elmondta, hogy a genetikai sokféleség biztosítása – a biodiverzifikáció – az elmúlt 15 évben világszerte felértékelődött, mert a klímaváltozás, valamint az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem előtérbe kerülése mindezt indokolja. A hazai növényi génbank megőrzésére, fejlesztésére állami támogatásból ez évben 400 millió forint áll rendelkezésre, ezen felül pályázatokon további 300 millió forintot lehet elnyerni – tette hozzá.

Kevés a forrás

Rodics Katalin a környezetvédelmi tárca főosztályvezetője felszólalásában kevésnek nevezte a rendelkezésre álló forrást, és a zárolásba helyezett 200 millió forintról hozott kormányzati döntés felülvizsgálatára tett javaslatot. Kifejtette: célszerű lenne a régi hazai növényfajtákat eredeti környezetükben újra elterjeszteni és az adott térségben készíteni belőlük a táj jellegének megfelelő élelmiszereket. Ennek például Brazíliában állami támogatással már bevált gyakorlata van és a tapasztalat szerint jótékonyan hatott az idegenforgalomra és a foglalkoztatásra egyaránt. Ugyanakkor a helyben termesztett növények helybeni felhasználása nyomán tartósítószereket, csomagolóanyagot, fuvarozási költségeket lehet megtakarítani – utalt rá.

Állati génbank

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága hamarosan napirendre veszi a növényihez hasonlóan az állati génbank életben tartásának kérdését, kezdeményezik a tárcánál a génbank fenntartására szánt keretből elvont 200 millió forint visszaadását – mondta Font Sándor (Fidesz).

Világörökségi lista?

A testület elfogadta Godó Lajos szocialista képviselő felvetését, amely a tápiószelei Agrárbotanikai Intézetet a világörökség része listára felvenni javasolja. Az intézet a 13. legnagyobb génbank a világon, itt 56 ezer féle növény magjának mintáit tárolják, kezelik, tartják nyilván.
Jakab István (Fidesz) a nemzeti egység diadalának nevezte az EU által a napokban a GMO mentes kukorica termesztésére vonatkozó tilalom további fenntartását, ami az amerikai multi cégek agresszív terjeszkedési törekvéseit állította meg. Ángyán József (Fidesz) ehhez hozzátette: egy Kárpát medencei növényi géncentrum létrehozása elengedhetetlen feltétel a hazai élelmiszerellátásban a külföldi multi cégek által ránk erőltetett termékek helyett hazaiak termesztését, értékesítését előtérbe helyezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.