A pálmaolaj ára hetedik negyedéve csökken

poA pálmaolaj ára 7,4 százalékkal csökkent a második negyedévben, és ezzel már a hetedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel áresést.

Elemzők szerint egyelőre biztosan nem várható drágulás, mert a vezető előállító Indonéziában és Malajziában továbbra is magas a pálmaolaj-tartalék, miközben mérséklődik a pálmaolaj iránti kereslet. Szakértők azzal számolnak továbbá, hogy a legnagyobb termelő Indonéziában a tavalyi 42 millió tonna után idén akár 3 millió tonnával többet állíthatnak elő pálmaolajból. Az előző években a termelés nagyobb mértékben, több mint 5 tonnával bővült.

Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát. Pénteken a pálmaolaj tonnánkénti ára 1951 maláj ringgit (472 dollár) volt, ami 2015 augusztusa óta a legalacsonyabb jegyzés. A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban. A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat, ugyanúgy amit a gépjárműveket hajtó biodízel is.